2050'de küresel enerji talebinin yüzde 24 artması bekleniyor
Küresel birincil enerji talebinin 2050 yılında geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 24 artarak günlük 374,1 milyon varil petrol eşdeğerine ulaşması öngörülüyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) yayımladığı Dünya Petrol Görünümü raporu, bu artışın temel nedenlerinin nüfus artışı ve ekonomik gelişmeler olduğunu belirtiyor.
ÇİN, HİNDİSTAN VE ORTA DOĞU BAŞTA YER ALACAK
Rapora göre, küresel enerji talebindeki büyümenin büyük bir kısmı gelişmekte olan bölgelerden, özellikle Çin, Hindistan ve Orta Doğu'dan kaynaklanacakken, OECD ülkelerinde talep sabit kalacak. 2050'de OECD dışı ülkelerin enerji talebinin yüzde 71,5'e yükseleceği, OECD ülkelerinin payının ise yüzde 28,5'e gerileyeceği öngörülüyor.
YENİLENEBİLİR ENERJİ VE DOĞAL GAZIN YÜKSELİŞİ
Kömür hariç tüm enerji kaynaklarına talepte artış beklenirken, en büyük artışın rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklarda yaşanacağı tahmin ediliyor. Diğer yenilenebilir kaynakların günlük 52,4 milyon varil petrol eşdeğerine ulaşacağı öngörülüyor. Doğal gaz talebinin ise günlük 89,6 milyon varil petrol eşdeğeri seviyesine yükseleceği belirtiliyor.
KÖMÜR TALEBİNDE DÜŞÜŞ
Kömür talebinin ise günlük 28,9 milyon varil petrol eşdeğeri azalması bekleniyor. Bu düşüş, mevcut kömür yakıtlı termik santrallerin kapatılmasını ve yeni santrallerin sınırlanmasını amaçlayan enerji politikalarına bağlanıyor.
PETROL EN BÜYÜK PAYA SAHİP OLACAK
2050 yılına kadar petrol ve doğal gazın enerji karışımındaki payı yüzde 53'ün üzerinde kalacak. Petrol, yüzde 29,3 ile en büyük paya sahip olacakken, doğal gaz yüzde 24 ve yenilenebilir kaynaklar yüzde 14 pay alacak. Kömür yüzde 13,1, biyokütle yüzde 10, nükleer enerji yüzde 6,5 ve hidroelektrik yüzde 3,1 paya sahip olacak.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.