5. Dünya Göçebe Oyunları Kazakistan’da açılışla başladı

5. Dünya Göçebe Oyunları Kazakistan’da açılışla başladı
Kazakistan’ın başkenti Astana’da, 89 ülkeden 2 binden fazla sporcunun katıldığı 5. Dünya Göçebe Oyunları, Cumhurbaşkanı Tokayev'in açılış konuşmasıyla başladı.

Kazakistan’ın başkenti Astana, 89 ülkeden 21 geleneksel spor dalında 2 binden fazla sporcunun katıldığı 5. Dünya Göçebe Oyunları’na ev sahipliği yapıyor. Astana Arena Stadı'nda düzenlenen görkemli açılış törenine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şefket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Tataristan’ın Reisi Rüstem Minnihanov, Yakutistan (Saha) Cumhuriyeti Başkanı Aysen Nikolayev, Moğolistan’ın eski Cumhurbaşkanı Enhbayar Nambarın gibi önemli isimlerin yanı sıra Birleşmiş Milletler, UNESCO, TÜRKSOY ve Avrupa Birliği gibi uluslararası teşkilatların temsilcileri katıldı. Türkiye’den ise Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açılış törenini izledi.

Açılış töreni, “Büyük Bozkırda Buluşma” sloganı altında gerçekleştirildi ve katılımcı ülkelerin bayraklarının ve takımlarının geçidi ile başladı. Kazakistan milli marşının ardından Cumhurbaşkanı Tokayev bir konuşma yaptı.

Tokayev, uluslararası ölçekteki bu etkinliği izlemeye gelen kardeş devletlerin liderlerine teşekkür ederek, Göçebe Oyunları’nın, göçebe uygarlığının doğduğu ve geliştiği Kazakistan topraklarının zengin kültür mirasını yansıttığını belirtti. Ayrıca, bu etkinliğin genç nesillere aktarılan paha biçilemez bir miras olduğunu vurguladı.

Açılış töreni, göçebelerin tarihini, kültürünü ve geleneklerini canlandıran renkli sahnelerle devam etti. Sakalar dönemi, Tarihi İpek Yolu ve eski savaş gelenekleri gibi temalar büyük beğeni topladı. Tören, Kazak sanatçı Dimaş Kudaybergen’in sahne performansı ile sona erdi.

Dünya Göçebe Oyunları, geleneksel sporların olimpiyatları olarak nitelendirilen bu etkinlik, 13 Eylül’e kadar sürecek ve geleneksel sporları yüceltmeye devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.