ABD, BMGK reformunda iki Afrika ülkesine veto hakkı vermecek

ABD, BMGK reformunda iki Afrika ülkesine veto hakkı vermecek
ABD, BMGK reformu çerçevesinde iki Afrika ülkesinin daimi üye olarak katılmasını ancak veto yetkisi verilmemesini destekliyor.

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) reformu kapsamında iki Afrika ülkesinin BMGK'ye daimi üye olarak katılmasını destekledi. Ancak, bu ülkelerin veto yetkisi olmadan üyelik alması gerektiğini bildirdi.

AA muhabirinin üst düzey ABD yetkilisinden edindiği bilgiye göre, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, ülkesinin BMGK reformuna yönelik vizyonunu bugün açıklayacak. ABD'li yetkili, BMGK'ye Afrika kıtasından iki yeni daimi ülkenin dahil edilmesini isteyeceklerini belirtti.

BMGK'NIN TEMSİL GÜCÜNÜN ARTACAĞI İDDİASI

Söz konusu ülkelerin veto hakkı bulunmasını istemediklerini ifade eden yetkili, Afrika ülkelerinin daimi üye olarak katılımının BMGK'nin temsil gücünü artıracağını savundu. Veto hakkının genişletilmesinin ise BMGK'yi daha fazla kilitleyeceğini söyledi.

"GÖRÜŞLERİ BARIŞ VE GÜVENLİK İÇİN ÖNEMLİ"

ABD'nin Hindistan, Almanya, Japonya ve Latin Amerika ile Karayip ülkelerinin de temsilinin artması gerektiğini düşündüğü belirtildi. Ayrıca, gelişmekte olan küçük ada ülkeleri için geçici BMGK üyeliği oluşturulmasını istediklerini belirten yetkili, bu ülkelerin görüşlerinin barış ve güvenlik için önemli olduğunu vurguladı.

Yetkili, ABD'nin bu vizyonunu hayata geçirmek için müzakerelere açık olduğunu kaydetti. BM Genel Kurulu'nda BM Şartı'nın değiştirilmesi için oylama gerekeceğini ve ABD'nin diğer ülkelerle müzakerelere hazır olduğunu bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.