ABD'den Türkiye'ye 'yaptırım' mesajı: Rusya'ya askeri teçhizat ihracatını durdurun

ABD'den Türkiye'ye 'yaptırım' mesajı: Rusya'ya askeri teçhizat ihracatını durdurun
ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Matthew Axelrod, Türkiye’den, ABD menşeli elektronik parçaların Rusya'ya gönderilmesine ilişkin konuştu. Axelrod, "Türk yetkililerden ve sanayiden bu konuda hızlı ve kararlı adımlar görmemiz gerekiyor, aksi takdirde çeşitli yaptırımlar uygulamaktan başka seçeneğimiz kalmayacak" ifadelerini kullandı.

ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Matthew Axelrod, Türkiye’den Rusya’ya ihraç etmemesi için Türkiye’yi uyararak aksi takdirde yaptırım uygulanabileceğini aktardı.

Axelrod, özellikle Rusya'ya yönelik ABD yapımı elektroniklerin, silah üretiminde kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu bağlamda, yakın zamanda Ankara ve İstanbul’da Türk yetkililerle görüşmelerde bulunduklarını belirten Axelrod, Türkiye’den daha ciddi önlemler alınmasını beklediklerini vurguladı.

G U Xt O La Wc A A Apr

Financial Times’a göre, ABD, AB ve diğer Batılı ülkeler Rusya'nın Ukrayna’ya saldırısından sonra kapsamlı yaptırımlar uygularken, Türkiye bu yaptırımlara katılmadı ve Rusya ile ticaretini sürdürdü. Bu durum, ABD’yi, Türkiye’nin işlemciler ve hafıza kartları gibi elektroniklerin Rusya'ya ulaşmasında önemli bir merkez haline gelmesi konusunda endişelendirdi.

‘TÜRKİYE’NİN TİCARİ POLİTİKASI İSTİSMAR EDİLİYOR’

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson da geçen yıl Türkiye'ye yaptığı ziyarette, Rusya'ya askeri bağlantılı mal ticaretinden duydukları rahatsızlığı dile getirmişti.

Axelrod, Türk hükümetine bu ticaretin iki ülke arasındaki ilişkilerde acilen düzeltilmesi gereken bir sorun olduğunu ilettiğini ve "ABD kontrolündeki ürünlerin Rusya'ya aktarılmasına ilişkin bir yasağı kabul etmeye ve uygulamaya" çağırdığını belirtti. Axelrod ayrıca, Moskova'nın ABD ürünlerine ulaşmak için "Türkiye'nin ticaret politikasını istismar etmeye çalıştığını" da ekledi.

ABD Ticaret Bakanlığı, daha önce 18 Türk şirketini yaptırım listesine eklemişti ve Axelrod, bu sayının artabileceği konusunda Türkiye’yi uyardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.