AB'den Macaristan'a "Ulusal Kart" programı için yeni mektup

AB'den Macaristan'a
AB Komisyonu İçişlerinden Sorumlu Üyesi Johansson, Macaristan'ın Rus ve Belarus vatandaşlarına serbest seyahat hakkı tanıyan programla ilgili iki hususu belirsiz buldu ve açıklık getirilmesi için yeniden mektup gönderdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Macaristan'ın Rus ve Belarus vatandaşlarına AB içinde serbest seyahat hakkı veren "Ulusal Kart" programı hakkında yaptığı açıklamalarda bazı belirsizlikler olduğunu belirtti. Johansson, Macaristan hükümetinden gelen yanıttaki iki önemli hususun net olmadığını ifade ederek, bu konularda açıklık getirilmesi için yeniden mektup gönderdiğini duyurdu.

MACARİSTAN'IN CEVABINDAKİ BELİRSİZLİK

Johansson, Avrupa Parlamentosu’ndaki Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi toplantısında, Macaristan hükümetine 1 Ağustos'ta gönderdiği izahat talep mektubunda, Rus ve Belarus vatandaşlarına yönelik denetimlerin artırılması gerektiğini hatırlattığını belirtti. Macaristan'ın verdiği cevabın iki önemli noktada belirsizlik taşıdığını söyleyen Johansson, ilk olarak Macar hükümetinin mevcut siyasi durum ve ekonomik kazançlar açısından neden böyle bir planın gerekli ve uygun olduğunu açıklığa kavuşturması gerektiğini vurguladı. Johansson, programın potansiyel güvenlik tehditleri ile kıyaslandığında ulusal ekonomik kazanımların sınırlı olduğunu ve bu durumun orantısız olduğunu belirtti.

İŞ GÜCÜ AÇIĞI VE GÜVENLİK KONTROLLERİ

İkinci olarak, Johansson, Macar hükümetinin iş gücü açığını azaltmayı hedeflediği açıklamasına karşılık, iş gücünün neden AB içinde ya da diğer üçüncü ülkeler aracılığıyla sağlanamadığını sorguladı. Ayrıca, Rus ve Belarus vatandaşlarına uygulanan güvenlik kontrollerinin, diğer ülke vatandaşlarına uygulanan güvenlik kontrolleri ile nasıl eşit düzeyde tutulduğunu anlamakta güçlük çektiğini belirtti.

AB VE MACARİSTAN ARASINDAKİ GERGİNLİK

Johansson, bu belirsizliklerin ortadan kaldırılması amacıyla Macaristan’a yeni bir mektup gönderdiğini ifade etti. AB ile Macaristan arasındaki gerginlik, Başbakan Viktor Orban’ın Moskova ziyaretinin ardından, Macaristan’ın Rus vatandaşlarına Şengen vizesi kolaylığı sağlamasıyla devam ediyor. Orban’ın Moskova ziyareti sonrası, Macaristan’ın uygulamaya koyduğu "Ulusal Kart" programı bu gerginliği daha da artırmıştı. Johansson'un Macar hükümetinden aldığı yanıtın gecikmeli olarak iletildiği de bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.