AB'nin iltica yasalarına Hollanda resti: Düzensiz göçe karşı 'en sert rejim' geliyor

AB'nin iltica yasalarına Hollanda resti: Düzensiz göçe karşı 'en sert rejim' geliyor
Hollanda hükümeti, düzensiz göçü engellemek adına tarihin “en sert” iltica rejimini hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu adım, Avrupa Birliği'nin göç yasalarından ayrılmayı da kapsıyor.

Hollanda'da dört partili koalisyon hükümeti, düzensiz göçü durdurmak için “şimdiye kadarki en katı rejimi” kurma sözü verdi. Hollanda Başbakanı Dick Schoof'un liderliğindeki hükümet, AB'nin göç ve iltica yasalarından "mümkün olan en kısa sürede" ayrılma niyetini duyurdu. 

Schoof’un Temmuz ayında işaretini verdiği bu plan, uzmanlarca büyük ölçüde sembolik olarak görülüyor. Bu tür kapsamlı bir hareket, AB’nin hassas mevzuatının baştan düzenlenmesini gerektiriyor. Ayrıca, diğer AB başkentlerinin bu talebe sıcak bakması pek olası gözükmüyor. 

Almanya'nın yakın zamanda aldığı sınır kontrol kararının ardından Hollanda’nın bu hamlesi, Schengen Bölgesi'nde endişelere yol açtı. Lahey hükümetinin duyurusunda, "Hollanda, Avrupa Birliği'nin göç ve iltica düzenlemelerinden muafiyet talebini en kısa sürede Brüksel’e iletecek" ifadeleri yer aldı.

GEÇİCİ MUAFİYET PLANI

Bu muafiyet gerçekleşene kadar Hollanda, AB’nin 'Yeni Göç ve Sığınma Paktı' çerçevesinde hareket edecek. Bu anlaşma, ülkelere üç seçenek sunuyor: Belirli sayıda sığınmacıyı kabul etmek, reddedilen her sığınmacı için 20.000 euro ceza ödemek veya operasyonu finanse etmek. Hollanda’nın sığınmacı kabulü yerine ödemeyi tercih etmesi bekleniyor.

Avrupa Komisyonu, Hollanda’nın talepleri karşısında kesin bir tutum sergileyerek tüm üye devletlerin mevcut kurallara uymak zorunda olduğunu belirtti. Bir Komisyon sözcüsü, “Yasalar kabul edildi. AB'de kabul edilen yasadan muaf olamazsınız” diyerek sürecin zorlayıcı olacağını vurguladı.

EN KATI REJİM YOLDA

Koalisyonun yeni sunduğu programda, Hollanda'da “en katı sığınma rejimi”nin hayata geçirilmesi planlanıyor. Hükümet, iltica başvurularını geçici olarak durdurma ve izinsiz sığınmacıları zorla sınır dışı etme yetkisi veren yeni yasalar hazırlıyor. Ayrıca düzensiz göçmen akınını önlemek için çevre ülkelerle iş birliği yapılacağı ve güvenlik önlemlerinin artırılacağı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.