Almanya Schengen'i askıya aldı: Vizesi olanlar bile geri çevrilecek!

Almanya Schengen'i askıya aldı: Vizesi olanlar bile geri çevrilecek!
Almanya, güvenlik önlemlerini artırarak Schengen Anlaşması'nı geçici olarak askıya aldı. Bu karar, düzensiz göçü engellemek ve sınır ötesi tehditlerle başa çıkmak için alındı. Almanya’nın sınır polisi, Schengen vizesi olsa bile “sakıncalı” bulduğu kişilerin ülkeye girişini engelleyebilecek. Türk vatandaşlarını da kapsayan bu uygulama, Avrupa Birliği’ne bildirildi ve resmen yürürlüğe girdi.

Almanya, radikal terör tehditleri, kaçak göç ve mali yüklerle baş etmek amacıyla 16 Eylül’den itibaren sınır kontrollerine başladı. Bu tarihten itibaren Almanya’nın Fransa, Hollanda, Belçika, Lüksemburg ve Danimarka sınırlarında sıkı denetimler uygulanacak. Özellikle kaçak göçmenlerin tespit edilmesi ve geri gönderilmesi süreci hızlandırılacak.

TÜRK VATANDAŞLARI DA ETKİLENİYOR

Almanya’ya vize alarak seyahat eden Türk vatandaşları da yeni uygulamadan etkilenebilir. Kaçak olarak Almanya’ya girmeye çalışan Türk, Suriyeli, Afgan ve Afrikalı göçmenler sınır kapılarında geri çevrilecek. İltica talep edenler ise özel kamplara yönlendirilecek. Özellikle kaçak girişler konusunda Almanya’nın daha sert bir tutum izlemesi bekleniyor.

HANGİ ÜLKELER ETKİLENİYOR?

Almanya, Schengen bölgesinde serbest dolaşımı sınırlayan bu uygulamayı belirli ülkelere yönelik olarak hayata geçiriyor. Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka’dan gelenler önümüzdeki 6 ay boyunca sıkı sınır kontrollerine tabi olacak. Bununla birlikte, Almanya’dan bu ülkelere seyahatler için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

DİĞER SINIRLAR DA DENETİMDE

Avusturya ile olan sınır kontrolleri 11 Kasım 2024’e kadar sürecek, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında ise 15 Aralık 2024’e kadar denetimler sıkılaştırılacak. Kontrol süresi uzatılabilir ve maksimum üç yıl devam edebilir. Bu önlemlerle Almanya, özellikle İsviçre sınırından gelen kaçak göçmen girişlerini ciddi oranda azalttı.

SINIR KONTROLLERİNİN ETKİSİ

Almanya’da kaçak girişlerin önüne geçmek için uygulanan sınır kontrolleri, kaçak geçişlerin azalmasına neden oldu. 2023’ün ilk yarısında İsviçre sınırından kaçak girişler yüzde 60 oranında düşüş gösterdi. Almanya’nın geri çevirme işlemleri, yalnızca sınır kapılarında yapılan kontrollerde mümkün olabiliyor. Kaçak göçmenler sınırı geçip ülkeye giriş yaptıktan sonra iltica başvurusunda bulunabiliyor ve süreci tamamlayana kadar ülkede kalabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.