Arnavutluk'ta "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" kurulacak

Arnavutluk'ta "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" kurulacak
Başbakan Edi Rama, Tiran'da "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" kurulacağını duyurdu. Yeni yapı, dini hoşgörüyü teşvik etmeyi hedefliyor.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran'da "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" adı altında bir yapı kurulacağını açıkladı. Rama, bu oluşumun planlarının yakın gelecekte kamuoyuna duyurulacağını belirtti. Rama'nın açıklamaları, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından The New York Times (NYT) tarafından haberleştirildi.

DİNİ HOŞGÖRÜ VURGUSU

Rama, yeni devletin Arnavutluk'un hoşgörülü İslam anlayışını teşvik etmeyi amaçladığını ifade etti. "Bu hazineye, yani dini hoşgörüye sahip çıkmalıyız ve bunu asla hafife almamalıyız" diyen Rama, planı sadece birkaç yardımcıyla paylaştığını, NATO müttefikleriyle henüz paylaşmadığını belirtti.

OLUŞUMUN ÖZELLİKLERİ

Yeni kurulacak devletin, ordu, sınır muhafızları ve mahkemeye sahip olmayacağı kaydedildi. Pasaportların yeşil olacağı belirtilirken, pasaport almaya kimin uygun olacağı gibi detayların üzerinde çalışılması gerektiği ifade edildi. Rama, bu girişimin manevi bir mesele olduğunu vurguladı.

NÜFUS VERİLERİ VE BAŞBAKANLIK AÇIKLAMASI

Arnavutluk Başbakanlık Basın Ofisi, NYT'de yayımlanan bu haberin içeriğini doğruladı. Kurulacak yeni devletin, dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan'ın sadece dörtte biri büyüklüğünde olacağı belirtildi. Ülkede yapılan son nüfus sayımına göre, toplam 2 milyon 400 bin nüfusun yaklaşık 115 bininin Bektaşi olduğu ifade edildi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.