Avrupa için kritik iklim raporu: Sıcaktan kaynaklanan ölümler üç katına çıkabilir

Avrupa için kritik iklim raporu: Sıcaktan kaynaklanan ölümler üç katına çıkabilir
Aşırı sıcaklar, Avrupa’da her yıl 175 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine neden oluyor. Avrupa'da yapılan yeni bir araştırma, sıcaklık artışının kontrol altına alınmaması durumunda bu ölüm oranlarının hızla artabileceğini gösterdi.

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından yayımlanan yeni iklim raporu, küresel sıcaklıkların kontrol altına alınmaması durumunda ölüm oranlarının ciddi şekilde artabileceğini gösterdi. Araştırma, insanların ısınan havaya yavaş tepki vereceğini ve yaşlanan nüfusun, tehlikeli sıcaklıklara karşı daha savunmasız hale geleceğini öne sürüyor.

Thumbs B C F4Af3E1B9A40F151D11F05B2C1545208

Araştırmaya göre, küresel ısınmanın felaket sayılabilecek 3C veya 4C gibi seviyelere ulaşması halinde, sıcaktan kaynaklanan ölümlerin sayısındaki artış, soğuktan ölenlerin sayısındaki düşüşü fazlasıyla geçebilir.

SICAK HAVA DALGALARI

Araştırmacılar, iklim değişikliğinin özellikle sıcak hava dalgaları sırasında halk sağlığı sistemleri için "benzeri görülmemiş zorluklar" yaratabileceğini vurguladı. Çalışmanın yazarlarından David García-León, "İklim ısındıkça ve nüfus yaşlandıkça, soğuktan kaynaklanan ölümler çok az azalırken, sıcaktan kaynaklanan ölümlerin çok daha fazla olması bekleniyor" dedi.

AVRUPA’DA ARTAN ÖLÜMLER

Araştırmaya göre, sıcaklıklar sanayi öncesi seviyelerin 3C üzerine çıkarsa, sıcak havaya bağlı ölümler yılda 129 bin kişiye ulaşabilir. Bugün Avrupa'da sıcağa bağlı ölümler 44 bin civarında. Ancak dünya liderleri 1.5C'lik küresel ısınma hedefine ulaşsa bile, Avrupa'da soğuk ve sıcak hava dalgalarından kaynaklanan yıllık ölüm sayısının 2100 yılında 450 bine çıkabileceği tahmin ediliyor; bu sayı bugün 407 bin.

KÜRESEL ISINMA TARTIŞMALARI  BÜYÜYOR

Araştırma, son dönemde Avrupa'yı etkisi altına alan bir dizi aşırı sıcak hava dalgasının ardından yayımlandı. Sonuçlar, iklim değişikliğini inkar edenlerin, küresel ısınmanın daha az insanın soğuktan öleceği için topluma fayda sağlayacağı iddialarına meydan okuyor. Araştırmaya göre, Avrupa gibi en serin kıtada bile daha güçlü sıcak hava dalgalarının neden olduğu ölümler, daha hafif geçen kışların kurtardığı hayatları dengeleyecek. Diğer yandan, Asya, Afrika, Okyanusya ve Amerika gibi bölgeler daha ölümcül sıcaklarla karşı karşıya kalıyor.

Araştırmaya dahil olmayan sağlık yardım kuruluşu Wellcome'un iklim etkileri ve adaptasyon başkanı Madeleine Thomson, "Bu araştırma, iklim değişikliğine karşı yeterince hızlı hareket etmediğimiz takdirde riske attığımız hayatların sayısını keskin bir şekilde hatırlatıyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.