Avrupa yağışa teslim: Romanya'daki selde 4 kişi hayatını kaybetti

Avrupa yağışa teslim: Romanya'daki selde 4 kişi hayatını kaybetti
Son günlerde Orta ve Doğu Avrupa'da etkili olan sağanak sonucu birçok ülkede sel uyarıları yapıldı. Romanya'da meydana gelen selde şimdiye kadar 4 kişi hayatını kaybetti. Çekya'da 38 ayrı noktada sel alarmı verilirken Avusturya ve Almanya'da da yoğun yağış ve sele karşı uyarı yapıldı.

Romanya'nın doğusunda meydana gelen sel felaketinde en az dört kişi hayatını kaybetti. Binlerce evin yıkılmasının ardından selzedeler için kamplar kuruldu ve kurtarma operasyonları başlatıldı.

BBC'de yer alan habere göre selden etkilenen insanları güvenli bir yere taşımak için askeri botlar ve uçaklar kullanılıyor. Başbakan Marcel Ciolacu, şu an önceliklerinin daha fazla can kaybını önlemek olduğunu söyledi.

'KABUS GİBİ'

Polonya'nın bazı bölgelerinde de insanlar tahliye edildi. Glucholazy kasabasında yaşayan bir vatandaş, "Hayatımda ikinci kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Burada yaşayan insanlar için bu bir kabus." dedi.

ÇEKYA'DA SELE KARŞI BARİYERLER KURULDU

Çekya'da ise 38 ayrı noktada en yüksek sel alarmı verildi. Başkent Prag'da sel riskine karşı bariyerler yükseltildi. Şehrin içinden geçen "Şeytan Kanalı" veya "Certovka" olarak adlandırılan kanalı kapatmak için bir metre kalınlığında çelik bir kapak kullanıldı.

Söz konusu kapak, 1997 ve 2002 yıllarında meydana gelen sel felaketinin yol açtığı büyük hasarın tekrarlanmasını önlemek için ülke çapında kurulan sel savunma ağının bir parçası.

AVUSTURYA'DA KAR  UYARISI

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Avusturya'nın batısında yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksama yaşanıyor.  Özellikle Kuzey Alplerin bulunduğu bölgede 1300 ile 600 metre yüksekliği arasında kar yağışının yaşandığına dikkat çekilerek Yukarı Steirmark, Yukarı Avusturya, Aşağı Avusturya, başkent Viyana ve Kuzey Burgenland eyaletlerinde yaşayanların acil olmayan işlerini başka bir zamanda yapmaları tavsiye edildi.

Aşağı Avusturya eyaletine bağlı 24 yerleşim yeri olası sel tehlikesi nedeniyle afet bölgesi ilan edildi. uzmanlar 30 yılda bir yaşanabilecek selin Tuna Nehri'nde meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

ALMANYA'DA ŞİDDETLİ YAĞIŞ

Alman Meteoroloji Dairesi (DWD), Saksonya'nın bazı bölgelerinde şiddetli sağanak yağmur uyarısında bulundu. Saksonya eyaletinde metrekare başına 100 litreye, Bavyera'da ise 150 ila 200 litreye kadar şiddetli yağmur bekleniyor. 

SLOVAKYA'DA ALARM SEVİYESİ YÜKSELTİLDİ

Yetkililer Slovakya’da dün başlayan yağışların hafta sonunda da devam edeceği uyarısında bulundu. Alarm seviyesi başkent Bratislava başta olmak üzere birçok şehir için 3’e yükseltildi. Yoğun yağışlar nedeniyle özellikle Bratislava’da hava durumuna ilişkin acil durumu ilan edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.