Avrupa'dan Filistin hamlesi: Üç ülke artık tanıyacak!

Avrupa'dan Filistin hamlesi: Üç ülke artık tanıyacak!
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, Norveç'in İsrail ile barışın sağlanmasına yardımcı olması umuduyla bağımsız bir Filistin devletini tanıyacağını açıkladı. Aynı gün İrlanda ve İspanya'nın da Filistin devletini tanıyacakları duyuruldu.

Stoere, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Norveç hükümetinin, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun olarak, 28 Mayıs'ta Filistin'i 1967 sınırlarıyla tanıyacağını duyurdu.

AB ÜYELERİNDEN ART ARDA TANIMA KARARI

Avrupa Birliği üyeleri olan Slovenya ve Malta da geçtiğimiz haftalarda, bölgede kalıcı barış için iki devletli bir çözümün şart olduğunu savunarak tanıma kararı alacaklarını belirtmişlerdi.

Stoere, düzenlediği basın toplantısında, "On binlerce ölü ve yaralının olduğu bir savaşın ortasında, hem İsrailliler hem de Filistinliler için güvenli bir yuva sağlayabilecek tek şeyi canlı tutmalıyız: birbiriyle barış içinde yaşayabilecek iki devlet" dedi.

KRİTİK DÖNEMDE GELDİ

Bu adımlar, İsrail güçlerinin Mayıs ayında Gazze Şeridi'nin kuzey ve güney sınırlarına saldırılar düzenleyerek, yüz binlerce insanın göçüne neden olduğu ve yardım akışını kesip bölge kıtlığını arttırdığı bir dönemde geldi.

Norveç, ABD'nin bu konuda söylediklerine paralel olarak, Filistin'i ancak barış süreci üzerinde olumlu bir etkisi olabilecekse bir ülke olarak tanıyacağını uzun zamandır söylüyordu.

'NETANYAHU HAKKINDA TUTUKLAMA EMRİ ÇIKARIRSA BUNA UYMAK ZORUNDA KALACAĞIZ'

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarması halinde, bunu uygulamak zorunda kalacaklarını belirtti.

Eide, UCM'nin Netanyahu ve Gallant hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunmasına ilişkin Norveç basınına değerlendirmelerde bulundu.

UCM tarafından tutuklama emri çıkarılması ve Norveç topraklarına gelmeleri halinde Netanyahu ve Gallant'ı tutuklamak zorunda kalacaklarına işaret eden Eide, aynı prosedürün UCM'nin haklarında yakalama kararı başvurusunda bulunan Hamas lideri için de geçerli olacağını ifade etti.

Eide, aynı uygulamanın diğer Avrupa ülkeleri için de geçerli olduğunu kaydetti.

Norveç, tutuklama emri çıkması halinde Netanyahu'yu tutuklayacağını açıklayan ilk Avrupa ülkesi oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.