Bled Forumunda "Filistin egemen ve bağımsız devlet olarak tanınsın" çağrısı

Bled Forumunda
Slovenya'da düzenlenen 19. Bled Stratejik Forumu'nda, Filistin'in egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanınması çağrısında bulunuldu.

Slovenya'nın Bled kentinde düzenlenen 19. Bled Stratejik Forumu, "Paralel Gerçekliklerin Dünyası" temasıyla başladı. Forumun açılışını Slovenya Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar ve Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Tanja Fajon yaptı.

"GELİŞMİŞ DÜNYA, GERİDE KALANLARA DESTEK OLMALIDIR"

Cumhurbaşkanı Musar, konuşmasında ortak bir anlayış çerçevesinde buluşmanın önemine değindi. İklim değişikliğine karşı savunmasız ülkelere destek verilmesi gerektiğini belirten Musar, "Gelişmiş dünya, sürdürülebilir bir geleceğe giden yolu açmalı, daha az ile iyi yaşamayı öğrenmeli ve aynı zamanda geride kalanlara destek olmalıdır" dedi. Ayrıca, BM'nin kuruluşundan bu yana uluslararası işbirliğine olan ihtiyacın arttığını ifade etti ve uluslararası toplumun Filistin, Sudan, Ukrayna gibi bölgelerde etkili bir şekilde yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.

"UKRAYNA İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"

Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Fajon, dünya genelindeki silahlı çatışmalara dikkat çekerek, sivillere yönelik acımasız saldırıların uluslararası insan haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gazzelilere yönelik mali destek ve tıbbi ekipman sağladıklarını açıklayan Fajon, Filistin’in egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanınması çağrısında bulundu ve iki devletli çözümü desteklemeleri için diğer ülkelere çağrı yaptı. Ayrıca, Slovenya'nın Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış için çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, video konferans yoluyla foruma katıldı ve Slovenya'yı BM Güvenlik Konseyi başkanlığını üstlendiği için tebrik etti. Guterres, dünya genelindeki bölünmeleri iyileştirmek ve zorlukları ortak çözümlerle aşmanın önemini vurguladı. Forum, farklı ülke liderlerinin katılımıyla gerçekleşecek panellerin ardından yarın sona erecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.