Blinken'dan Gazze'de 'ateşkes' duyurusu: İsrail teklifi kabul etti

Blinken'dan Gazze'de 'ateşkes' duyurusu: İsrail teklifi kabul etti
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İsrail’in Gazze'deki ateşkes teklifini kabul ettiğini söyledi. Blinken anlaşmanın duyurusunu yaparken, İsrail'in güvenliğini teminat altına almanın kendileri için öncelik olduğunu da bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 7 Ekim'den beri Orta Doğu'ya yaptığı ziyaretler sürerken, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırılarına hız kesmeden devam ediyor.

Geçen hafta yaptığı ziyarette, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail’e "aradaki boşlukları kapatacak" yeni bir teklif sunduğunu aktaran Blinken, yeni teklifteki maddeleri açıklamadı.

Thumbs B C 544Be52089Ff0F664A379C269Ac41D10

HAMAS’A KABUL ÇAĞRISI

İsrail'in talepleri doğrultusunda boşlukları kapatan anlaşmayı "Hamas'ın kabul etmesi gerektiğini" dile getiren Blinken, anlaşma olmadığı müddetçe, daha fazla İsrailli esirin hayatını kaybedebileceğini bildirdi.

Öte yandan, bu süreçteki olayların anlaşmayı imkansız hale getirmese de erteleyebileceğini aktardı. İsrail'den sonra Mısır ve Katar'a gideceğini söyleyen Blinken, Netanyahu'nun "kalıcı ateşkese razı olup olmadığıyla ilgili soruya" kaçamak cevap verdi.

Hamas'ın anlaşmaya ikna edilmesi gerektiğini yineleyen Blinken, "anlaşmanın aşamalarla ilerleyeceği" yanıtını verdi.

ABD'nin sunduğu, "boşlukları kapattığı" ifade edilen İsrail'in taleplerini de içeren anlaşma taslağının "aşamalarla ilerleyeceğini" belirten Blinken, "Birinci aşamada 6 hafta esirler karşılıklı serbest bırakılacak. İkinci aşamada da kalıcı ateşkes için müzakereler devam edecek. Uzman ekipler bu aşamalar üzerinde çalışıyor" ifadesini kullandı.

Thumbs B C 52E37Ee0A8958F4E2B445E7B0128B5A4

Blinken, İsrail istihbarat direktörlerinin Katar veya Mısır'da gerçekleşen görüşmelere gideceğini belirterek, "Hamas'ın önce anlaşmayı kabul etmesi sonra da aşamaları müzakere etmesi gerektiğini" dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.