BM: İsrail saldırıları Lübnan'da sosyal uyuma zarar veriyor

BM: İsrail saldırıları Lübnan'da sosyal uyuma zarar veriyor
Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının sadece altyapıya değil, aynı zamanda sosyal uyuma da ciddi zararlar verdiği uyarısında bulundu.

Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu, (ESCWA) Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) ile birlikte, İsrail'in Lübnan'a yaptığı saldırıların yıkıcı etkilerine dair bir rapor yayımladı. "İsrail Saldırılarının Lübnan Üzerindeki Çok Boyutlu Etkisi" başlıklı raporda, çatışmanın sona erdirilmesi ve bölgede istikrarın sağlanması için uluslararası topluma harekete geçme çağrısı yapıldı.

BM yetkilileri İsrail saldırısı sonucu yardım kuruluşu görevlilerinin öldürülmesini şiddetle kınadı | Türkiye'de Birleşmiş Milletler

"21. YÜZYILIN EN ÖLÜMCÜL TEK GÜNLÜK HAVA SALDIRISI"

Raporda, sadece 23 Eylül tarihinde İsrail'in hava saldırıları sonucunda 569 kişinin hayatını kaybettiği, bunların 50'sinin çocuk ve 94'ünün kadın olduğu belirtilerek, bu olayın "21. yüzyılın en ölümcül tek günlük hava saldırısı kayıplarından biri" olarak nitelendirildi.

BM: İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Lübnan'da 200 binden fazla kişi ülke içinde yerinden edildi

"AKUT BİR İNSANİ KRİZ"

İsrail saldırılarının Lübnan sağlık sistemini "uçurumun kenarına" getirdiği, 200 binden fazla insanın yerinden edildiği ve temel hizmetlere erişimin ciddi şekilde kısıtlandığı ifade edildi. Raporda, "akut bir insani kriz" yaşandığı vurgulandı.

EKONOMİK ZARAR VE YOKSULLUK

Çatışmaların Lübnan ekonomisine büyük zarar verdiği belirtilen raporda, güney bölgelerindeki yoksulluk oranlarının hızla artması bekleniyor. Yıkımdan en çok etkilenen iki bölgedeki yoksulluk oranının Nabatiye vilayetinde yüzde 94, Güney Lübnan vilayetinde ise yüzde 87'ye ulaşması öngörülüyor.

SOSYAL DOKU ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLER

ESCWA İcra Sekreteri Rola Dashti, raporda yer alan açıklamasında, "Bu çatışma sadece altyapıyı değil, aynı zamanda toplumun dokusunu da harap etti" ifadesini kullandı. Yıkılan evler, okullar ve sağlık tesisleri nedeniyle sosyal uyumun ciddi şekilde parçalandığına dikkat çekildi.

TARIM VE TURİZMDE KRİZ

Raporda, Lübnan'ın turizm sektöründe kayıpların 3 milyar doları aştığı, tarım sektörünün ise fosfor ve yangın bombaları kullanımıyla yok olduğu kaydedildi. Tarım ürünlerinin sistematik olarak hedef alınmasının, kırsal topluluklarda gıda güvenliğini tehdit ettiği ve bu durumun toparlanma çabalarını zorlaştırdığı vurgulandı.

KIRILGAN DEVLET YAPISI

Rapor, Lübnan'ın kırılgan devlet yapısının ortaya çıkan sorunlarla başa çıkmada zorluk yaşadığını ve ülkenin çöküşe sürüklendiğini belirtti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.