BM Temsilcisi: İsrail'in cinsel şiddeti kabul edilemez

BM Temsilcisi: İsrail'in cinsel şiddeti kabul edilemez
BM Temsilcisi Patten, İsrail'in Filistinlilere yönelik cinsel şiddet uygulamalarını "kabul edilemez" olarak nitelendirerek derin endişelerini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Pramila Patten, İsrail'in Filistinlilere yönelik cinsel şiddet eylemlerini şiddetle kınadı ve bu uygulamaların "kabul edilemez" olduğunu belirtti. BM'den yapılan yazılı açıklamada, Patten'in, İsrail gözetimi altındaki Filistinli erkek, kadın ve çocukların gözaltı koşullarındaki dramatik kötüleşmeye dair BM raporları karşısındaki "derin endişelerine" vurgu yapıldı.

"BÖLGEDEKİ BARIŞ VE İSTİKRAR ÇABALARINI BALTALIYOR"

Patten, özellikle gözaltı ortamlarında meydana gelen cinsel şiddet ve işkencenin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bu tür iğrenç eylemler, yalnızca insan haklarının ve insan onurunun ciddi bir ihlali değil, aynı zamanda bölgedeki barış ve istikrar çabalarını da baltalıyor" dedi.

İSRAİL ASKERLERİNDEN FİLİSTİNLİ ADAMA CİNSEL SALDIRI 

Mağdurlara iyileşme sürecini başlatmak için gerekli tıbbi ve psikolojik desteğin sağlanması çağrısında bulunan Patten, Temmuz ayında İsrail'in güneyindeki Sde Teiman Askeri Üssü'nde 9 İsrail askerinin, Filistinli bir erkek tutukluya cinsel şiddet uyguladığını ve bu kişinin ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldığını hatırlattı.

ULUSLARARASI NORMLARA SIKI SIKIYA UYMA ÇAĞRISI

Patten, uluslararası insan hakları standartlarının korunması ve gözaltı koşullarının, uluslararası normlara sıkı sıkıya uyması gerektiğini vurguladı. Ayrıca İsrailli yetkililere, ilgili uluslararası kuruluşların işgal altındaki Filistin Topraklarındaki gözaltı tesislerine engelsiz erişim sağlaması konusunda çağrıda bulundu.

"TÜM İHLALLER SORUŞTURULSUN"

Pramila Patten, "Özellikle bazı İsrailli siyasi aktörlerin, devam eden adalet süreçlerine müdahale etme veya bu yöntemlerin kullanımını meşrulaştırma girişimleri beni endişelendiriyor" diyerek, gözaltı ortamlarında cinsel şiddetin asla normalleştirilmemesi gerektiğini ve cezasızlığın failleri cesaretlendireceğini belirtti. Patten, iddia edilen tüm ihlallerin "derhal, kapsamlı, bağımsız, tarafsız ve etkili bir şekilde" soruşturulmasını talep etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.