BM'den Gazze için acil eylem çağrısı

BM'den Gazze için acil eylem çağrısı
BM, Gazze'deki vahşetin sona ermesi için Güvenlik Konseyi'ne acil eylem çağrısında bulundu. Açıklamalarda sivillerin ağır bedeller ödediği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyonlar ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu, Gazze'deki insani durumun ciddiyetini vurgulayarak BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil eyleme geçmeye çağırdı. Wosornu, Gazze'de süregelen vahşetin sınır tanımadığını belirtti ve Konseyin verdiği sözleri tutarak acıyı dindirmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail'in talebi üzerine, ABD, İngiltere ve Fransa'nın çağrısıyla toplanan BMGK, esirlerin durumunu değerlendirmek için acil bir oturum düzenledi. Cezayir, toplantıda Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki gelişmelerin de gündeme alınmasını talep etti.

"BU SAVAŞIN KAZANANI YOK"

OCHA Direktörü Wosornu, toplantıda üye ülkelere yaptığı bilgilendirmede, Gazze ve Batı Şeria'da temel insani ihtiyaçların karşılanamadığını belirterek, "Bu savaşın kazananı yok. Siviller en ağır yükü üstlenirken, kayıp ve üzüntü devam ediyor" dedi. Wosornu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 295 insani yardım çalışanının öldürüldüğünü ve insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıların devam ettiğini de dile getirdi.

"HUKUKA SAYGI GÖSTERMEK İSTEĞE BAĞLI DEĞİLDİR"

Wosornu ayrıca, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki askeri operasyonlarından duyduğu derin endişeyi dile getirerek, bu operasyonların insani durumu tespit etmek amacıyla düzenlenen misyonları engellediğini hatırlattı. "Uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukuna saygı göstermek isteğe bağlı değildir" diyen Wosornu, BMGK'ya ve üye ülkelere uluslararası hukuka uyulmasını sağlamak için nüfuzlarını kullanma çağrısında bulundu.

ESİRLERİN KOŞULSUZ VE ACİLEN BIRAKILMASI ÇAĞRISI

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo da, tüm esirlerin koşulsuz ve acilen serbest bırakılması çağrısını yineledi. DiCarlo, Gazze'de devam eden ölüm ve yıkımın yanı sıra işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki alarm verici duruma da dikkat çekti. Ayrıca, İsrail'e Filistin halkını koruma yükümlülüğünü hatırlatarak, iki devletli çözüm hedefinden uzaklaşıldığını belirtti ve bu hedeflere ulaşmak için tarafları desteklemenin BM'nin sorumluluğu olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.