Brezilya'da son 70 yılın en ciddi kuraklığı yaşanıyor

Brezilya'da son 70 yılın en ciddi kuraklığı yaşanıyor
Brezilya'da, toprakların yüzde 59'u kuraklıkla karşı karşıya. Amazon'da su seviyeleri düşerken, koruma altındaki alanlar yangınlar nedeniyle tahrip oluyor.

Brezilya, son 70 yılın en ciddi kuraklığıyla karşı karşıya. Yetkililer, ülke topraklarının yaklaşık yüzde 59'unun kuraklıktan etkilendiğini belirtti. Bu durum, ABD'nin yarısı büyüklüğünde bir alanın kuraklıkla mücadele ettiği anlamına geliyor.

Amazon Havzası'ndaki bazı nehirlerde su seviyeleri, son yılların en düşük noktalarına geriledi. Bu da bölgedeki ekosistemleri ve yerel toplulukları ciddi şekilde etkiliyor. Ülke genelinde yayılan orman yangınları, özellikle koruma altındaki alanlarda büyük hasara yol açarken, yangınlardan kaynaklanan dumanların geniş alanlara yayılmasıyla hava kalitesi de ciddi şekilde düştü.

Ulusal Doğal Afetleri İzleme ve Erken Uyarı Merkezi'nden Ana Paula Cunha, bu kuraklığın ülke tarihindeki en yoğun ve yaygın kuraklık olduğunu belirtti. Cunha, "İlk kez bir kuraklık, ülkenin kuzeyinden güneydoğusuna kadar uzanıyor" dedi.

Chapada dos Veadeiros Ulusal Parkı Müdürü Nayara Stacheski de bu yılki kurak mevsimin önceki yıllara göre çok daha erken başladığını ifade etti. Stacheski, "Rüzgarlar kuvvetli, havadaki nem oranı çok düşük ve hava aşırı sıcak. Tüm bunlar orman yangınlarını daha da kötüleştiriyor" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.