'Cenin tam bir felaket bölgesi': Hastaneler kuşatıldı, 29 Filistinli katledildi

'Cenin tam bir felaket bölgesi': Hastaneler kuşatıldı, 29 Filistinli katledildi
İsrail'in, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde yoğunlaştırdığı saldırılarda su ve elektriğe erişim kesildi, şehrin kanalizasyon sistemi büyük ölçüde hasar gördü. Filistin topraklarında sivillere neredeyse hiçbir yaşam alanı bırakmayan İsrail ordusu, 28 Ağustos'tan bu yana Batı Şeria'da 29 Filistinliyi öldürdü.

İsrail, Filistin'de 7 Ekim 2023 tarihinde başlattığı soykırım saldırılarını zaman zaman belli bölgelerde yoğunlaştırıyor. Son olarak Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde 22 günlük bombardımanın ardından 28 Ağustos'ta Cenin'e saldırmaya başladı.

'CENİN YIKILMIŞ DURUMDA'

Cenin İmar Komisyonu Üyesi Ali Zekarna, İsrail ordusunun Cenin kenti ve mülteci kampında yaptığı yıkım ve neden olduğu tahribata ilişkin, "Cenin şu an yıkılmış durumda. Yıkımın büyüklüğü, kentin doğu mahallesi ve mülteci kampında, yüzde 70’i geçmiş olabilir." dedi.

'TAM OLARAK FELAKET BÖLGESİ'

Yeniden imar için yerel-özel kurumların ve hükümet kurumlarının gücünün yetersiz kalacağına vurgu yapan Zekarna, "İşgalciler, mülteci kampındaki tüm altyapıyı tahrip etti. Su ve elektrikler kesik, kanalizasyon sistemi tümüyle hasar gördü. Yıkımın boyutu gerçekten çok büyük, anlatılamaz derecede. Cenin şimdi taş devrine döndü, durumu tam olarak felaket bölgesi şeklinde tanımlayabiliriz." diye konuştu.

Uluslararası kurumların ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin yıkımı yerinde görmesi gerektiğini savunan Zekarna, en az 400 bin kişinin alışveriş yaptığı Cenin'in merkezindeki çarşının da İsrail askerleri tarafından hiçbir bahaneye sığdırılamayacak şekilde tahrip edildiğini söyledi.

FİLİSTİN KIZILAYI: İSRAİL, YARDIMLARI ULAŞTIRMAMIZI ENGELLİYOR

Ayrıca hastanelerin abluka altına alındığını; elektrik, su ve gazın kesildiğini, ilaç eksikliği yaşandığını aktaran Zekarna, kentte çok sayıda insanın yerinden edildiğini kaydetti.

Filistin Kızılayı da İsrail ordusunun hastaneleri kuşatmaya devam ettiğini, Tulkerim Mülteci Kampı'nı sıkı bir şekilde kuşatarak altyapıyı tahrip ettiği ve evleri yıktığı belirtti.

Yapılan açıklamada, İsrail'in, Filistin Kızılayı'nın temel yardımları ulaştırılmasına engel olduğu belirtildi. İsrail güçlerinin; hasta, yaşlı, yaralı ve hatta doğum yapmak üzere olan hamile kadınların dahi hastanelere ulaşmasına engel olduğuna dikkati çekilen açıklamada, uluslararası topluma ivedilikle harekete geçilmesi ve müdahalede bulunulması çağrısı yapıldı.

İSRAİL'İN 'YAZ KAMPLARI'

İsrail, 28 Ağustos'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde Cenin, Tulkerim ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarına, "2. İntifada"nın yaşandığı 2002'den bu yana gerçekleştirdiği en yoğun ve kapsamlı nitelikteki saldırısını başlattığını duyurmuştu. İsrail, onlarca Filkistinliyi öldürdüğü bu saldırılara "Yaz Kampları" adını veriyor.

Saldırılarda şu ana kadar 17'si Cenin kentinden olmak üzere 29 Filistinlinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı, yaralılardan bazılarının durumunun kritik olduğu bildirilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.