Çin’den Türkiye'ye yatırımda 'Uygur şartı' iddiası

Çin’den Türkiye'ye yatırımda 'Uygur şartı' iddiası
Uluslararası ilişkiler uzmanı Aydın Sezer, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, Çin'in Türkiye'deki yatırımlarını suçluların iadesi anlaşmasının onaylanması şartına bağladığını öne sürdü.

KARAR'dan Merve Şişman'ın haberine göre, Demokrat Parti İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a Çin ziyareti sonrasında suçluların iadesi anlaşmasını ve Uygur Türkleri konusunu gündeme getirdi.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Aydın Sezer, Çin'in Türkiye'deki yatırımları için bu anlaşmanın onaylanmasını ön koşul olarak ileri sürdüğünü belirtti.

İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin ziyaretinin ardından ortaya çıkan bazı önemli konular hakkında yazılı yanıt talep etti. Altıntaş, özellikle Türkiye ile Çin arasında imzalanan “Suçluların İadesi Anlaşması” ile ilgili kritik sorular yöneltti.

MECLİS GÜNDEMİNE GELDİ

14-15 Mayıs 2017 tarihlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin ziyareti sırasında imzalanan ve 27 Aralık 2020 tarihinde Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi tarafından onaylanan anlaşma, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) henüz onaylanmamıştır.

Altıntaş, Hakan Fidan’a yönelik şu soruları gündeme getirdi:

3-5 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirdiğiniz Çin ziyaretinde, suçluların iadesi anlaşmasının onaylanması konusu gündeme gelmiş midir?

Çin ziyaretinizde, Doğu Türkistan’daki Uygur Türkü soydaşlarımızın Çin hükümeti tarafından maruz bırakıldığı baskı, zulüm ve insanlığa karşı suçları gündeme getirdiniz mi?

Sayın Cumhurbaşkanı, Uygur Türklerinin maruz kaldığı muameleyi geçmişte “soykırım” olarak tanımlamaktaydı. Hükümetiniz Doğu Türkistan’daki durumu soykırım olarak tanımlamaya devam etmekte midir?

Suçluların iadesi anlaşması, Uygur Türkü soydaşlarımızı da ihtiva etmekte midir?

Uluslararası ilişkiler uzmanı Aydın Sezer, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Çin ziyareti sonrası KARAR’a verdiği demeçte, suçluların iadesi anlaşmasının Çin-Türkiye ilişkilerinde önemli bir rol oynadığını belirtti.

Yeni Proje 1 001

Anlaşmanın 2017'de imzalanıp 2019'da Meclis'e sunulmasına rağmen hâlâ onaylanmadığını vurgulayan Sezer, Çin'in ticaret ve yatırım konularında ilerleme sağlanması için bu anlaşmanın onaylanmasını şart koştuğunu ifade etti. Ayrıca, Hakan Fidan'ın ziyaretine rağmen iki ülke ilişkilerinin henüz istenilen düzeye gelmediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.