El Nino bitti, sıra La Nina’da: Bu kış şoke olacaksınız

El Nino bitti, sıra La Nina’da: Bu kış şoke olacaksınız
Dünya, El Nino’nun ardından 2024'te rekor sıcaklıklar yaşadı. La Nina'nın etkisiyle bu kış ılık geçmesi bekleniyor. Dünya genelinde ekosistem tehlikesi sürüyor.

2023 yılı, El Nino’nun da etkisiyle en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. El Nino, her birkaç yılda bir meydana gelen ve küresel iklimi geçici olarak etkileyen bir hava olayıdır. Ancak bu kez, El Nino'nun küresel iklim krizinin hızla artan etkileriyle birleşmesi, sıcaklık rekorlarının ardı ardına kırılmasına yol açtı. Temmuz ayına kadar etkilerini sürdüren El Nino, 2024 yazının da en sıcak yaz mevsimi olarak kayda geçmesine neden oldu.

Haziran-Ağustos döneminde ölçülen sıcaklıklar, uzun yıllar ortalamasının 0,69 derece üzerinde gerçekleşti. Bu da dünya genelinde en sıcak yaz mevsiminin yaşandığı anlamına geliyor. AB Copernicus verilerine göre, 2024 yılı şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak yıl olmaya aday.

DENİZLERDE DE SICAKLIK REKORU

Küresel ısınma sadece karaları değil, denizleri de etkiliyor. Ağustos 2024'te, deniz suyu sıcaklıkları da rekor seviyelere ulaştı. Küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı 20,91 dereceye kadar çıktı ve bu değer, deniz suyu sıcaklıkları açısından kaydedilen en sıcak ikinci ağustos olarak tarihe geçti. Türkiye’de de benzer bir durum gözlemlendi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün verilerine göre, Akdeniz'de deniz suyu sıcaklıkları ortalama 28 dereceye ulaştı ve bu, bölge için ciddi bir artış anlamına geliyor.

REKORLARLA DOLU BİR YIL: 244 GÜNDE 162 SICAKLIK REKORU

2024 yılının 244 gününün 162’si sıcaklık rekorlarıyla geçti. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2024 yazının tüm zamanların en sıcak yazı olduğunu belirterek, yılın 8 ayında 0,23 derece daha sıcak geçtiğini vurguluyor. El Nino’nun ardından sıcaklıkların düşmesi beklenirken, La Nina’nın etkisinin iklim değişikliği nedeniyle zayıflaması sonucu, kışın ılık geçeceği öngörülüyor.

OKSİJEN AZALIYOR, DENİZ EKOSİSTEMLERİ TEHLİKEDE

Türkiye’nin denizlerinde de sıcaklık artışlarının olumsuz etkileri gözlemleniyor. İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleri ve Mersin Körfezi'ndeki köpüklenmenin nedeni, sıcaklık artışlarının denizlerde oksijen seviyesini düşürmesi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Doğu Akdeniz'de mayıs sonundan itibaren üç ay boyunca rekor sıcaklıklar görüldüğünü ve ekosistemlerin ciddi tehdit altında olduğunu vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.