Filistin direnişinin sembolüydü: Mursi 5. vefat yıl dönümünde anılıyor

Filistin direnişinin sembolüydü: Mursi 5. vefat yıl dönümünde anılıyor
Mısır'ın demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkeme salonundaki vefatının üzerinden 5 sene geçti. Mursi, Filistin direnişin sembolü olarak hafızalardaki yerini koruyor. İşte Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı'nın yakın döneme damga vuran siyasi hayatı...

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 5. vefat yıl dönümünde dualarla anılıyor.

Mursi, 17 Haziran 2019'da "Hamas adına casusluk" davasının görüldüğü duruşma esnasında mahkeme salonunda hayatını kaybetti.

Vefat haberi, Mısır devlet televizyonu tarafından aynı günün akşamında duyuruldu. Haberde, "67 yaşındaki Mursi'nin casusluk suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşmasında önce bayıldığı sonra da yaşamını yitirdiği" ifade edildi.

Bir sonraki gün sabahın erken saatlerinde alelacele toprağa verilen Mursi'nin cenazesine birinci derece yakınları dışında hiç kimsenin katılmasına izin verilmedi. Defin işlemi esnasında mezarlık ve etrafında yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Yeni Projejdkxm

SON DÖNEM SİYASİ HAYATI

Filistin davasının yılmaz savunucusu olan Mursi, Haziran 2012'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mübarek döneminin son Başbakanı Ahmed Şefik ile ikinci tura kaldı.

İkinci turda oyların yüzde 51,73'ünü alan Mursi, Mısır Cumhurbaşkanı oldu. O dönemde Mursi'ye verilen oyların Şefik'in tekrar yönetime gelmesi endişesine karşı tepki oyları olduğunu söyleyenler oldu.

24 Temmuz 2012'de Mursi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı resmen açıklandı ve 30 Temmuz 2012'de yemin ederek görevine başladı.

3 Temmuz 2013'teki askeri müdahalenin ardından hakkında açılan "Hapishaneler baskını" davasında, Haziran 2015'te idama mahkum edildi. Ancak bir buçuk yıl sonra Yüksek Mahkeme kararı bozarak Mursi'nin yeniden yargılanmasına karar verdi.

Mursi hakkında görevden uzaklaştırıldıktan sonra 6 ayrı dava açıldı. 17 Haziran 2019'da hayatını kaybettiğinde 4 dava karara bağlanmış, 2 davada ise yargılama süreci devam ediyordu.

Türkiye başta olmak üzere İslam ülkelerinin sessizliği ve hatta desteği ile Mursi, darbeci Sisi yönetimi tarafından pervasızca mahkeme salonlarında psikolojik işkenceye tabi tutuldu ve nihayetinde Muhammed Mursi, 17 Haziran 2019'daki duruşma esnasında hakk'a kavuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.