Filistinliler suya ulaşamıyor: Su kuyruklarının yakınında İsrail bombaları patlıyor

Filistinliler suya ulaşamıyor: Su kuyruklarının yakınında İsrail bombaları patlıyor
Su ihtiyacının çok zor koşullarda karşılandığı Gazze'de Filistinliler uzun su kuyruklarında beklemek zorunda kalıyor. Bu bekleyişler sırasında İsrail saldırılarında ölme ihtimali hiç de uzak değil. Gazzeliler yemek ve temizlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak için günde yalnızca 4,74 litre suya ulaşabiliyor.

İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı ve soykırım savaşına dönüştürdüğü saldırılar nedeniyle binlerce kişinin öldüğü Gazze'de yaşam zor şartlar altında devam ediyor. Saldırılarda evlerini, topraklarını, geçim kaynaklarını kaybederek başka bölgelere göç etmek zorunda kalan Filistinliler, yardım kuruluşlarınca kurulan çadırlar veya barınma merkezine dönüştürülen okul ve hastanelerde hayatta kalmaya çalışıyor.

GAZZELİLER ARTIK YÜZDE 94 DAH AZ SUYA ERİŞİYOR

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam tarafından geçen ay yayımlanan "Su Savaşı Suçları" başlıklı rapora göre acil durumlarda hayatta kalabilmek için bir kişi günlük 15 litre suya ihtiyaç duyarken Gazzeliler yemek, duş ve temizlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak için 4,74 litre suya ulaşabiliyor. Bu rakam İsrail saldırıları öncesi dönemle kıyaslandığında Gazze halkının ulaştığı suyun yüzde 94 azaldığını gösteriyor.

Filistinli çocuklar, temiz suya ulaşamadıkları için hastane çevresindeki borulardan akan kirli suyu içmek zorunda kalıyor. 

İSRAİL SU DEPOLARINA SALDIRDI

Gazze Şeridi genelindeki temiz su üretimi, altyapının saldırılarda tahrip edilmesi, yakıt ve elektrik sorunu, su ve sanitasyon malzemelerinin Gazze'ye girişi esnasında İsrail tarafından uygulanan kısıtlamalar nedeniyle 26 Mayıs itibarıyla yüzde 84 azaldı. İsrail, 3 Haziran itibarıyla Gazze kenti ile Han Yunus'taki su ve sanitasyon depolarının tamamını yok etti.

SU KUYRUKLARININ YAKININDA PATLAMA

Saldırılarda evi ve işini kaybeden, ailesiyle Han Yunus kentinin El-Mevasi bölgesindeki kız kardeşinin evinde kalmaya başlayan ziraat mühendisi Muhammed Abu Ouda, gıda ve su bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Su alabilmek için günde birkaç kez kaynakların bulunduğu noktaya giderek uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldığını ya da para ödeyerek su alabildiğini dile getiren Ouda, "Su doldurmak için sırada beklerken çok yakınımızda bulunan iki ev bombalandı ve bu iki kez başımıza geldi. Allah bizi korudu fakat her seferinde çok korktuk çünkü roket parçaları ve hedef alınan evlerden fırlayan parçalar üzerimize doğru geldi, insanlar yaralandı." dedi.

KİŞİ BAŞI BİR LİTRE SU

Hem ev ihtiyaçları hem de içmek için su bulma konusunda zorluklar yaşadıklarını, oğlu İbrahim ile her sabah erken saatlerde su aramak için dışarı çıktıklarını anlatan Ouda, buldukları su kaynağının önünde saatlerce kuyrukta bekledikten sonra evde kullanmak için kişi başı bir litre su alabildiklerini kaydetti.

Gün içinde suya ihtiyaç duyulduğu başka bir durum yaşandığında yeniden su kuyruğuna girmek zorunda kaldıklarını, bunun da su kaynaklarının evlerinden uzakta olması nedeniyle hem zaman hem de enerji kaybına yol açtığını vurgulayan Ouda, şöyle konuştu:

"İkinci bir seçenek ise su satın almak. Evde kullandığımız 20 litrelik su yaklaşık 25 cente satılıyor. Buna ek olarak temiz içme suyunun farklı bir maliyeti var. 20 litrelik içme suyunun fiyatı 1 doları buluyor. Evde kullanmak için günlük en az 160 litre suya ihtiyacımız oluyor. Yardımlara, ücretsiz su kaynaklarına ve maddi durumumuza bağlı olarak günlük alabileceğimiz su miktarı da değişiklik gösteriyor. Ancak evde kullanmak için en az 100 litre, içme suyu olarak da 20 litre su bulabiliyoruz."

BEZLE SU ARITMASI

Ouda, arıtma konusunda herhangi bir ekipmana sahip olmadıkları için suları bez veya pamuk yardımıyla daha temiz ve kullanılabilir hale getirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.