Fransa’da seçim çıkmazı sürüyor: İkinci tur için oy kullanma işlemi başladı

Fransa’da seçim çıkmazı sürüyor: İkinci tur için oy kullanma işlemi başladı
Fransa'da ilk turu aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin önde götürdüğü erken genel seçimlerde ikinci tur oylamaları başladı.

Fransa'da erken genel seçimlerin ikinci turunda oy verme işlemi başladı. Ülke genelinde yerel saatle 08.00'de başlayan oy kullanma süreci, Paris ve Marsilya gibi büyük şehirlerde 20.00'ye kadar devam edecek.

Yaklaşık 68,4 milyonluk nüfusun bulunduğu Fransa'da, 49,5 milyon seçmen, Ulusal Mecliste kendilerini temsil edecek 501 milletvekilini belirlemek üzere sandık başına gidiyor. İlk turda 76 milletvekili zaten seçilmişti.

Thumbs B C 3A259E10Ad55D6F66B958D9112F46De1

Bu seçimde 1094 aday yarışıyor ve en fazla oyu alan adaylar milletvekili seçiliyor. 577 sandalyeli Ulusal Mecliste salt çoğunluk sağlamak için 289 milletvekiline ihtiyaç var.

SEÇİMDE ÜÇ İTTİFAK ÖNE ÇIKIYOR

Seçim yarışında merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR adaylarıyla ittifak yapan aşırı sağcı Jordan Bardella'nın partisi Ulusal Birlik (RN) bulunuyor.

Öte yandan aşırı sağcıların seçimde galip gelmesinden endişe eden sol partilerin oluşturduğu Halk Cephesi İttifakı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans’ın iktidar ortakları Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons (Ufuklar) ile kurduğu "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı öne çıkıyor.

MECLİS KAPILARINI YENİ MİLLETVEKİLLERİNE AÇACAK

Yarından itibaren Ulusal Meclis, yeni milletvekillerini ağırlamaya başlayacak. Meclisin ilk Genel Kurul oturumu 18 Temmuz'da yapılacak ve yeni Meclis başkanları seçilecek. Yeni milletvekillerinin, aynı gün saat 18.00'den önce Meclisteki gruplarını oluşturması gerekiyor.

ERKEN SEÇİM KARARININ ARKASINDA NELER VAR?

Son üç seçimde oylarını artıran aşırı sağcı RN, 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak Cumhurbaşkanı Macron'un partisi Rönesans'ı ikiye katladı. Bu sonuçların ardından Macron, Meclisi feshederek erken seçim kararı aldı. Ancak bu karar, yaklaşan 2024 Paris Olimpiyatları öncesinde siyasi istikrarsızlık yaratabileceği endişesiyle karşılandı.

Sol partiler, aşırı sağa karşı birleşerek "Yeni Halk Cephesi" İttifakı altında toplandı. RN ise merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) ile ittifak kurdu. İlk turda, aşırı sağcı ittifak yüzde 33, sol ittifak yüzde 28, Macron'un ittifakı ise yüzde 20 oy aldı. İlk turda seçilen 76 milletvekilinin 39'u aşırı sağcı ittifaktan, 32'si sol ittifaktan, 2'si Macron ittifakından ve 3'ü merkez sağdan seçildi.

Seçimlerin ikinci turunun sonuçları, Fransa'nın siyasi geleceğini belirleyecek önemli bir dönüm noktası olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.