Fransa'da yeni Başbakan Barnier hükümetine gensoru önergesi verildi

Fransa'da yeni Başbakan Barnier hükümetine gensoru önergesi verildi
Fransa'da muhalefet partilerinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi, merkez sağcı Başbakan Michel Barnier'in atanmasına karşı Ulusal Meclis'te gensoru önergesi sundu.

Fransa'da muhalefetten 192 milletvekili, merkez sağcı yeni Başbakan Michel Barnier hükümetine karşı gensoru önergesi verdi. Sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi (NFP), başbakan ataması ile genel seçim sonuçlarının yok sayıldığına dair tepkilerini dile getirdi.

GENSORUNUN NEDENİ

NFP, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un genel seçimlerde elde edilen sonuçları hiçe sayarak Barnier'i başbakan olarak atamasına karşı çıkıyor. Milletvekilleri, Macron'un NFP'nin ortak başbakan adayını hükümetin başına getirmesi gerektiğini ifade ederek, genel seçimlerdeki mağlubiyetini kabul etmediğini vurguladı.

192 milletvekilinden ortak açıklama: Fransa'da Barnier hükümetine karşı gensoru önergesi

SEÇİM SÜRECİ VE SONUÇLARI

Macron, 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerden iki ay sonra Barnier'i başbakan olarak atadı. Bu seçimlerde, NFP en fazla milletvekili çıkaran grup oldu ancak hiçbir parti ya da ittifak, salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamadı. Bu durum, Fransa tarihinin en parçalı meclis tablosunu ortaya çıkardı.

OLİMPİYATLAR VE HÜKÜMET SÜRECİ

Cumhurbaşkanı Macron, Fransa'nın ev sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatları boyunca yeni bir başbakan atamayacağını belirtmişti. Gabriel Attal hükümetinin istifasını sunmasının ardından, Macron bu hükümetin bir süre daha görevde kalmasını istemişti. 23 Ağustos'ta müzakereleri yeniden başlatan Macron, NFP'nin ortak başbakan adayı Lucie Castets'i atamayı reddetti ve Barnier'i 5 Eylül'de başbakan olarak atadı.

MECLİS'TEKİ SON DURUM

Erken genel seçimlerin ardından Fransa Ulusal Meclisi'nin en büyük siyasi grubunu 193 milletvekili ile NFP ve destekçileri oluşturdu. Bunu 166 milletvekili ile Macron'un iktidar koalisyonu ve 142 milletvekili ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) izliyor. Fransa Anayasası'na göre, cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan olarak atama yetkisi bulunmakta, ancak siyasi geleneklere göre başbakanın en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçilmesi beklenmektedir.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.