Fransa'nın yeni Başbakanı Barnier, yapacağı ilk çalışmaları açıkladı

Fransa'nın yeni Başbakanı Barnier, yapacağı ilk çalışmaları açıkladı
Fransa'nın yeni Başbakanı Michel Barnier, Meclis'teki ilk konuşmasında sınır güvenliğini güçlendirme ve kamu borcunu azaltma hedeflerine odaklanacaklarını belirtti.

Fransa'nın merkez sağcı yeni Başbakanı Michel Barnier, Ulusal Meclis Genel Kurulundaki ilk konuşmasında, kamu borcunu azaltma planlarını ve göç politikalarına yönelik yeni önlemleri açıkladı.

KAMU BORCUNU AZALTMA PLANI

Barnier, Fransa’nın kamu borcunu 2025 yılına kadar gayri safi milli hasılanın yüzde 5’ine, 2029’a kadar ise yüzde 3’üne düşürmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu hedefe ulaşmak için kamu harcamalarının azaltılacağını ve ciddi kar eden şirketlerle en varlıklı Fransızlardan vergi talep edileceğini duyurdu.

MECLİS’TE DİYALOG VURGUSU

Başbakan Barnier, Fransa’nın Ulusal Meclisi'nde hiçbir partinin çoğunluğa sahip olmaması nedeniyle hükümet ve Meclis arasında güçlü bir diyalog gerektiğini ifade etti. Oransal temsil sistemine geçişle ilgili düşünmeye hazır olduklarını da ekleyen Barnier, denizaşırı topraklardaki hayat pahalılığıyla hızla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

GÖÇ POLİTİKALARI VE SINIR KONTROLLERİ

Barnier, Fransa’nın göç politikalarında yeterli kontrol sağlayamadığını kabul etti ve ülkenin sınırlarını daha iyi kontrol etmek için Avrupa Birliği kuralları çerçevesinde sınır kontrollerine devam edeceklerini belirtti. Yasal evrakları olmayan kişilerin idari gözetim merkezlerinde kalma sürelerini uzatmayı hedeflediklerini açıkladı.

ORTA DOĞU VE GAZZE KRİZİNE YÖNELİK AÇIKLAMALAR

Orta Doğu’daki şiddetin uzun süre devam ettiğini belirten Barnier, Fransa’nın Gazze'de ateşkes sağlanması için çalışmalarını sürdüreceğini söyledi. Ayrıca, Lübnan’daki kötüleşen durumun tüm bölgenin istikrarını tehdit ettiğini ve Fransa'nın ortaklarıyla bu duruma müdahale edeceğini ifade etti.

MUHALEFETTEN TEPKİ GELDİ

Barnier'nin konuşması sırasında muhalefet milletvekilleri sert tepki gösterdi. Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekilleri, Başbakan'ı Fransız seçmenlerin iradesini hiçe saymakla suçlayarak protesto etti. Buna karşın, merkez sağcı vekiller Barnier’yi ayakta alkışladı.

"ÜLKEYİ KAOSA SÜRÜKLEMEK İSTEMİYORUZ"

Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin lideri Marine Le Pen, hükümeti düşürmeye çalışmayacaklarını belirterek, vatanseverlik ve Fransa'nın kurumlarına saygı gereği, sorumlu bir tavır aldıklarını söyledi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.