Devir teslim töreninde eski başbakandan çarpıcı ifade: "Fransız siyaseti hasta"

Devir teslim töreninde eski başbakandan çarpıcı ifade:
Fransa'da Michel Barnier başbakan olarak görevi devraldı ve parlamento seçimlerinin ardından iki ay süren çıkmaza son verildi. Görevi devreden Gabriel Attal, "Fransız siyaseti hasta ama iyileşme mümkün." dedi.

Erken parlamento seçimlerinin ikinci turunda merkezci "Ensemble" ittifakının yenilmesinin ardından temmuz ayında eski Başbakan Gabriel Attal ve hükümeti istifa etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, o zamandan beri yeni bir başbakan atamak için çalışma yürütüyordu.

Élysée Sarayı'ndan perşembe günü yapılan açıklamada Michel Barnier'in ataması, "Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Michel Barnier'i başbakan olarak atadı. Ülkeye ve Fransız halkına hizmet etmek için birleşik bir hükümet kurması gerekiyor." sözleriyle duyuruldu.

CUMHURBAŞKANI ADAYI OLDU

Merkez sağdaki cumhuriyetçi gelenekten gelen 73 yaşındaki Barnier, 2021 yılında cumhurbaşkanlığı için yarışmış ancak yeterli desteği toplayamamıştı.

Devir teslim töreni dün başkent Paris'teki Başbakanlık Ofisi Hotel Matignon'da düzenlendi.

PARLAMENTODA ÖNCELİKLİ KONULAR ELE ALINACAK

Fransa'da "şehirleri, mahalleleri, kırsal bölgeleri etkileyen zorluklara, öfkeye, acıya, terk edilmişlik duygusuna ve adaletsizliğe" yönelik mücadele vereceğini dile getiren Başbakan Barnier, "Sadece birkaç hafta içinde parlamentoda, öncelikli yasa tekliflerini yeni hükümet adına belirtme fırsatım olacak." dedi.

'FRANSIZ SİYASETİ HASTA'

Eski Başbakan Gabriel Attal ise Fransa ve Avrupa siyasetinde 40 yıllık deneyime sahip olan Barnier hakkında övgü dolu ifadeler kullandı.

Daha önce dışişleri bakanlığı, tarım ve çevre bakanlığı görevlerinde bulunan; Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e danışmanlık yapan ve Avrupa Birliği'nin (AB) eski Brexit Başmüzakerecisi Barnier'in "devlet hizmetlerinde eşsiz bir deneyime" sahip olduğunu söyleyen Attal, ülkenin mevcut siyasi durumuna ilişkin, "Fransız siyaseti hasta ama iyileşme mümkün." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Attal'a hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek, hükümet ile birlikte "önemli bir anda ülkeyi ileriye taşıdığını" belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.