G7 ülkelerinden İran ve Rusya'ya balistik füze kınaması

G7 ülkelerinden İran ve Rusya'ya balistik füze kınaması
G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, İran'ın balistik füze ihraç etmesini ve Rusya'nın bu füzeleri tedarik etmesini kınadı.

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, yaptıkları ortak açıklamada İran'ın balistik füze ihraç etmesini ve Rusya'nın bu füzeleri tedarik etmesini güçlü bir şekilde kınadıklarını duyurdu. Açıklamada, İran’ın uluslararası toplumun durma çağrılarına rağmen silah sevkiyatına devam ettiği vurgulandı.

İRAN VE RUSYA'NIN İŞBİRLİĞİ

G7 açıklamasında, İran’ın Rusya'ya Ukrayna'ya karşı yürütülen saldırgan savaşta askeri destek sağladığı belirtildi. Rusya’nın, Ukraynalı sivilleri hedef alarak ve kritik altyapılara saldırarak İran’a ait insansız hava araçlarını (İHA) kullandığı ifade edildi. Bu davranışların, Birleşmiş Milletler Şartı ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu kaydedildi.

İRAN'A ÇAĞRI VE TEDBİRLER

G7 ülkeleri, İran'a Rusya’nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü yasa dışı savaşa verdiği desteği derhal kesmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, İran'ın balistik füze, İHA ve ilgili teknoloji transferlerini durdurması gerektiğini belirttiler. G7, İran’ı bu tür eylemlerden sorumlu tutma kararlılığını sürdüreceklerini ve daha önceki açıklamaları doğrultusunda yeni tedbirler alacaklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.