Gazze'nin sağlık sistemi alarmda: Yaralılardan en az 4'te 1'i rehabilitasyon bekliyor

Gazze'nin sağlık sistemi alarmda: Yaralılardan en az 4'te 1'i rehabilitasyon bekliyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail’in saldırıları altında kalan Gazze’deki yaralılardan en az 4'te 1'inin uzun vadeli rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Bölgedeki 22 binden fazla kişi, özellikle uzuv kaybı, omurilik ve beyin hasarları gibi ağır yaralanmalarla yaşam mücadelesi veriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in 7 Ekim'den bu yana işgal ettiği Gazze'deki yaralıların rehabilitasyon ihtiyacına ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, Gazze'de 23 Temmuz itibarıyla yaralanan 22 bin 500 kişinin ciddi ve uzun vadeli rehabilitasyon hizmetlerine gereksinim duyduğu belirtildi.

Ciddi uzuv yaralanmaları yaşayan 13 bin ila 17 bin kişinin rehabilitasyon gerektirdiği ve 3 bin 105 ila 4 bin 50 arasında uzuv ampütasyonu yapıldığı vurgulandı.

Ayrıca, "Omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı ve büyük yanıkların, binlerce kadın ve çocuk da dahil olmak üzere hayat değiştiren yaralanmaların sayısını arttırdığı" ifade edildi.

SAĞLIK HİZMETLERİNDE BÜYÜK ÇÖKÜŞ

Gazze'de 36 hastaneden yalnızca 17'sinin kısmen işlevsel olduğu, bunun da temel sağlık hizmetlerinin askıya alınmasına neden olduğu bildirildi. Güvenlik tehditleri, saldırılar ve zorla yerinden edilmeler sebebiyle pek çok sağlık hizmetinin erişilemez hale geldiği aktarıldı.

DSÖ'nün desteklediği Gazze’deki tek uzuv rekonstrüksiyon ve rehabilitasyon merkezi olan Nasır Hastanesi’nin de malzeme eksikliği ve uzman personelin güvenlik arayışı nedeniyle işlevsiz kaldığı belirtiliyor. Ayrıca, Şubat 2023’te gerçekleşen bir saldırı sonucunda bu merkezin hasar gördüğü de raporda yer aldı.

REHABİLİTASYON İŞ GÜCÜ YETERSİZ

DSÖ raporunda, "Ne yazık ki Gazze'deki rehabilitasyon iş gücünün çoğu artık yerinden edilmiş durumda. 10 Mayıs itibarıyla 39 fizyoterapist öldürüldü. Yatılı rehabilitasyon ve protez hizmetleri artık mevcut değil" ifadeleri yer aldı.

Ayrıca, Gazze’de yaralıların destekleyici sağlık ürünlerine erişimindeki sıkıntılar, bölgedeki mevcut ekipman eksikliğiyle daha da derinleşiyor.

ACİL YARDIM ÇAĞRISI

Öte yandan , Gazze’de çatışmaların başladığı 7 Ekim 2023 sonrasındaki yaralanmalara odaklanılırken, on binlerce Filistinlinin çatışmalardan önce de kronik rahatsızlıklarla mücadele ettiği hatırlatıldı.

DSÖ Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, "Rehabilitasyon ihtiyaçlarındaki büyük artış, sağlık sisteminin devam eden yıkımıyla aynı anda gerçekleşiyor" açıklamasında bulundu. Peeperkorn, hastaların ihtiyaç duydukları tedaviye erişemediğini vurgulayarak, "Büyük rehabilitasyon ihtiyaçlarını karşılamak için acil ve uzun vadeli desteğe acilen ihtiyaç duyuluyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.