Genetiği değiştirilmiş sivrisinekler doğaya salındı!

Genetiği değiştirilmiş sivrisinekler doğaya salındı!
Sivrisineklerin ısırığıyla bulaşan sıtma salgınıyla mücadele için genetiği değiştirilen sivrisinekler doğaya salındı. Pilot bölge seçildi.

Cibuti, sıtma salgınıyla mücadelede çığır açan bir adım atıyor. Oxitec adlı biyo-teknoloji şirketiyle ortaklaşa gerçekleştirilen proje kapsamında, genetiği değiştirilmiş "ısırmayan" erkek sivrisinekler doğaya salındı. Bu hamle, sıtma vakalarının artışını tersine çevirmeyi amaçlayan bir pilot çalışmanın parçası olarak gerçekleşti. 

PİLOT BÖLGE OLARAK AMBOULİ SEÇİLDİ 

Cibuti Şehri'ndeki Ambouli topluluğunda gerçekleştirilen salım, Cibuti Hükümeti'nin düzenleyici otoritelerinin incelemesi ve onayının ardından gerçekleşti. Oxitec’in dün yaptığı basın açıklamasında pilot bölge olarak seçilen Ambouli'de 2 yıllık bir ön çalışmanın sonucunda bu adım atıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Isırmayan Friendly Anopheles stephensi (sıtma hastalığını yayan cins) erkek sivrisineklerinin ilk salınımı, Cibuti Hükümeti'nin düzenleyici otoritelerinin incelemesi, onayları ve Friendly sivrisineklerinin Cibuti'ye ithal edilmesinin ardından, Cibuti Şehrindeki bir topluluk olan Ambouli'de gerçekleştirildi” 

VAKALAR 27’DEN 73 BİNE ÇIKTI 

Cibuti Cumhurbaşkanı Sağlık Danışmanı Albay Dr. Abdullah Ahmed Abdi, projenin önemine vurgu yaparak, ülkede son on yılda görülen sıtma vakalarının acilen azaltılması hedeflendiğini belirtti. Dr. Abdullah Ahmed Abdi dıtma vakalarının 2012'de 27 iken 2020'de 73 bine yükseldiğini belirtilerek “Hükümetimizin hedefi, Cibuti'de son on yılda artış gösteren sıtma yayılımını acilen tersine çevirmek. Bugünkü lansman önemli bir ulusal dönüm noktasıdır, ancak daha da heyecan verici olan ise çözümün bölge ve tüm Afrika kıtası için sahip olduğu potansiyeldir” dedi. 

Sıtma hastalığının Cibuti'deki artışının, özellikle Anopheles stephensi türü sivrisineğin bölgeye gelmesiyle tetiklendiği belirtildi. Bu türün böcek ilaçlarına karşı dirençli olması, Afrika'daki sağlık sorunlarını derinleştiren bir faktör haline geldi. 

Oxitec'in teknolojisi, Bill ve Melinda Gates Vakfı gibi önemli paydaşların da dikkatini çekmiş durumda.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.