Gürcistan'ın AB’ye üyelik süreci askıya alındı

Gürcistan'ın AB’ye üyelik süreci askıya alındı
Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) katılım süreci, "yabancı etkinin şeffaflığı" yasası nedeniyle geçici olarak durduruldu.

Gürcistan'da tartışmalara sebep olan "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının yürürlüğe girmesinin ardından ülkenin AB'ye üyelik sürecinin askıya alındığı açıklandı.

AB'nin Gürcistan Delegasyonu’nun sosyal medya hesabında yapılan paylaşıma göre, AB'nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski, başkent Tiflis'teki bir etkinlikte ülkenin AB'ye katılım sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında, "Maalesef Gürcistan'ın AB'ye katılım süreci şimdilik durdurulmuştur" ifadelerini kullanan Büyükelçi Herczynski, bu kararın son yapılan AB Liderler Zirvesi'ne katılan liderlerce alındığını belirtti.

PLANLANAN MALİ YARDIM DONDURULDU

Büyükelçi, ayrıca AB'nin Gürcistan'a yönelik 2024 yılı için planlanan 30 milyon Euro'luk mali yardımın da dondurulduğunu ve durumun kötüleşmesi halinde ek tedbirlerin gündeme gelebileceğini ifade etti.

YASA NELERİ AMAÇLIYOR?

Gürcistan'da geçtiğimiz aylarda kabul edilen "yabancı etkinin şeffaflığı" yasası, ülkedeki protestolara neden olmuştu. Bu yasa, yurt dışından fon alan kuruluşların şeffaflığını artırmayı amaçlıyor ve yabancı etkileri denetlemeyi öngörüyordu.

04 2024 29042024 Gurcistan1

AB yetkilileri daha önce bu yasa tasarısının geri çekilmesi çağrısında bulunmuş, ancak Gürcistan Parlamentosu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmişti. Bu gelişmeler sonrasında AB-Gürcistan ilişkileri gerilmiş ve Gürcistan'ın AB üyeliği süreci belirsizliğe girmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.