Halk sokaklara döküldü: Bolivya'daki darbe girişimi engellendi!

Halk sokaklara döküldü: Bolivya'daki darbe girişimi engellendi!
Güney Amerika ülkesi Bolivya'da başlatılan askeri darbe girişimi, Devlet Başkanı Luis Arce ve halkın kararlı protestoları sonucu başarısızlıkla sonuçlandı.

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da General Jose Zuniga önderliğindeki ordu güçleri,zırhlı araçlarla kamu binalarını kuşatarak darbe girişiminde bulundu. 

Bolivya Devlet Başkanı Luis Acre, ülkede bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirildiğini belirterek, ordudan demokrasiye saygı göstermesini istedi. Arce, darbe girişimine karşı demokrasiyi korumak üzere halkı sokağa çıkmaya davet etti.  

G R D79 N Y W E A Aj Lk G

HALK SOKAKLARA İNEREK YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

Bu çağrıya uyan binlerce Bolivyalı, hükümet sarayının bulunduğu La Paz'daki Murillo Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kalabalığı gaz bombası ve tazyikli suyla durdurmaya çalışan askerler, çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açtı.

G R D Amr3 W Y A Ae Y T0-1

Bolivya’nın yönetimsel başkenti La Paz’daki resmi Devlet Başkanlığı Sarayı Casa Grande del Pueblo’da kabine üyeleriyle birlikte kamera karşısına geçen Acre, “Bolivya halkının bu darbe girişimi aleyhinde ve demokrasi lehine seferber olması ve örgütlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

G R D Amr4 X M A A Cem

ASKERLER GERİ ÇEKİLDİ

Darbe girişimlerinin bir kez daha Bolivya vatandaşlarının hayatlarına mal olmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Arce, kendisini çevreleyen bakanlarla birlikte, “Yaşasın Bolivya halkı! Yaşasın demokrasi!” diye bağırdı. Arce, ordu yönetimine yeni isimler atamasının ardından zırhlı araçlar ve askeri birlikler geri çekilmeye başladı. 

YENİ ORDU KOMUTANI ATANDI

Devlet Başkanı Arce, yeni atanan ordu komutanı Jose Wilson Sanchez'in emriyle darbe girişiminde bulunan askerlerin geri çekildiğini duyurdu. Arce, darbe girişiminden sorumlu Zuniga'nın tutuklandığını ve hükümetin sarayı ele geçirmesine yönelik tehditlere karşı sert bir tavır sergiledi.

Thumbs B C 7150F834Dd9153853Bf2E985C1B76Fb0

ULUSLARARASI DESTEK

Darbe girişimi, Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) Dönem Başkanı ve Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro'nun acil toplantı çağrısına yol açtı. Birçok ülke ve uluslararası örgüt, Bolivya'daki demokratik sürece destek verdiğini açıkladı ve darbe girişimini kınadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.