Hamas heyeti müzakeler için Kahire'ye gitmişti: Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi
İsrail’in Gazze’ye 10 aydır devam eden saldırıları, çoğunluğu sivil olmak üzere 40 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Bu saldırıların sona erdirilmesi amacıyla yürütülen müzakerelerde, ne Hamas ne de İsrail arabulucuların sunduğu önerilere olumlu yanıt verdi.
ABD’DEN ‘YAPICI İLERLEME’ VURGUSU
ABD'nin de destek verdiği bu görüşmeler, savaşın sona erdirilmesi için büyük bir önem taşıyordu. Ancak Mısır’dan gelen olumsuz haberlere rağmen, ABD yetkilileri müzakerelerin "yapıcı bir şekilde" sürdüğünü ve "nihai, uygulanabilir bir anlaşma" hedefi doğrultusunda ilerleme kaydedildiğini belirtti.
İSRAİL’DE MÜZAKERELERE İLİŞKİN BEKLENTİLER YÜKSEK
İsrail tarafında ise, Hamas’ın 7 Ekim’de rehin aldığı İsraillilerin serbest bırakılması için yürütülen müzakerelere yönelik beklentiler sürüyor. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ülke içindeki askeri ve siyasi yetkililer arasında, müzakerelerde ne kadar esneklik gösterilmesi gerektiği konusunda ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor.
Netanyahu, hem ABD'den hem de kendi güvenlik danışmanları ve savunma bakanından daha esnek bir tutum benimsemesi yönünde yoğun baskı altında. ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Biden'ın Netanyahu'ya "saçmalamayı bırakması" gerektiğini söylediği iddiaları, İsrail liderinin bir anlaşma istemediği yönünde yorumlanmıştı. İsrail medyasında yer alan bilgiler, Netanyahu ile kendi müzakere ekibi ve savunma yetkilileri arasındaki anlaşmazlıkların derinleştiğini gösteriyor.
PHILADELPHI KORİDORU
Müzakerelerin en tartışmalı konusu, İsrail güçlerinin Gazze’nin Mısır sınırında bulunan Philadelphi Koridoru’ndan çekilip çekilmeyeceği Mısır arabulucularının sunduğu çeşitli öneriler üzerinde anlaşmaya varılamadığı belirtiliyor. İsrail, bu bölgedeki askeri varlığını koruma konusunda ısrarcı davranırken, Hamas’ın talep ettiği tutuklu serbest bırakmalarıyla ilgili de İsrail geri adım atmıyor. Özellikle, serbest bırakılması talep edilen Filistinli tutukluların Gazze’yi terk etmeleri şartının, müzakerelerde büyük bir engel oluşturduğu ifade ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.