Hamas'tan ateşkes için yeni adım: Kahire'deki müzakerelere katılım sağlayacak

Hamas'tan ateşkes için yeni adım: Kahire'deki müzakerelere katılım sağlayacak
Hamas, Gazze Şeridi'nde gerçekleşecek ateşkes müzakerelerine katılmak üzere Kahire'ye gitme kararı aldı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby'nin çağrısı doğrultusunda, bu akşam başlayacak müzakerelere Hamas da katılacak.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet Er-Rişk, Mısır ve Katar arabulucularının talebi üzerine Hamas heyetinin Kahire'ye hareket edeceğini duyurdu. Er-Rişk, heyetin başkanlığını Halil el-Hayye'nin yapacağını ve ABD Başkanı Joe Biden'ın önerilerine ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı kalacaklarını belirtti. Ayrıca, anlaşmanın uygulanabilmesi için İsrail yönetimine baskı yapılmasını istedi.

Hamas’ın üst düzey yetkilisi Mahmoud Mardawi, heyetin Kahire'ye gitmesinin, Hamas’ın bir sonraki müzakerelere katılacağı anlamına gelmediğini açıkladı.

“HAMAS’IN DA KATILMASINA İHTİYACIMIZ VAR“

İsrail ve ABD heyetleri iki gün önce Kahire’ye ulaşmıştı. John Kirby, “Biz Kahire'deyiz. Onlar Kahire'de. Hamas'ın da katılmasına ihtiyacımız var. Bu detaylara odaklanmanın temel noktasına inmemiz gerekiyor,” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, 27 Mayıs'ta İsrail ve Hamas arasında esir takası ve ateşkes için bir öneri sunmuştu. Ancak İsrail Başbakanı Netanyahu, Biden’ın önerisinden farklı taleplerde bulunarak yeni şartlar eklenmesini istemişti. Netanyahu, Gazze’yi ikiye bölen Netzarim Koridoru ve diğer sınır bölgelerindeki İsrail işgalinin devamını, ayrıca Hamas üyelerinin hareketlerini kısıtlamayı talep etmişti.

15-16 Ağustos tarihlerinde Doha'da yapılan müzakerelerde ise Netanyahu’nun yeni şartlar getirmesi, anlaşmanın sağlanmasını zorlaştırmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.