Husiler: ABD'nin 700'den fazla saldırısına rağmen deniz operasyonlarımız devam ediyor

Husiler: ABD'nin 700'den fazla saldırısına rağmen deniz operasyonlarımız devam ediyor
Husiler, ABD'nin 700'den fazla bombardımanına rağmen deniz operasyonlarını sürdürdüklerini ve geçen hafta iki Amerikan İHA'sını düşürdüklerini açıkladı.

Yemen'deki İran destekli Husiler, ABD'nin bölgedeki 700'den fazla bombardıman ve saldırısına rağmen denizlerdeki askeri operasyonlarını devam ettirdiğini bildirdi. Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, Mevlid Kandili konuşmasında, ABD'nin Orta Doğu'daki önemli askeri varlıklarından biri olan "USS Theodore Roosevelt" uçak gemisinin bölgeden ayrıldığını duyurduğunu belirtti. Husi, bu geminin Kızıldeniz'e girmeden Hint Okyanusu üzerinden geri döndüğünü ve ABD'nin denizlerdeki askeri operasyonlarını durduramadığını ifade etti.

KIZILDENİZ'DEKİ GELİŞMELER

Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'ten itibaren Kızıldeniz'deki İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyduklarını ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlediklerini belirtti. Bu eylemler, birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz'deki seferlerini durdurmasına yol açtı.

ULUSLARARASI TEPKİLER VE OPERASYONLAR

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğini sağlamak amacıyla 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu. ABD güçleri, Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronlarını defalarca düşürdüklerini açıkladı. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlattı ve İtalya, 5 Mart’ta bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

KÜRESEL TİCARET ÜZERİNDEKİ ETKİLER

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle, Kızıldeniz'deki güvenlik sorunları, uluslararası deniz ticaretini doğrudan etkilemektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.