İngiliz basınından dikkat çeken değerlendirme: Türkiye, Batı'ya karşı mı konumlanacak?

İngiliz basınından dikkat çeken değerlendirme: Türkiye, Batı'ya karşı mı konumlanacak?
İsrail'in Lübnan'a kara harekatı, Orta Doğu'da gerilimi artırırken İngiliz basını, çatışmaların büyüme ihtimalini değerlendirdi. Gazete, Türkiye'nin olası bir savaşta İran, Çin ve Rusya ile İsrail ve Batılı müttefiklere karşı yer alabileceğini öne sürdü.

Gazze'de patlak veren çatışmalar, İsrail'in Lübnan ve Suriye'ye yönelik saldırılarıyla yeni bir evreye taşındı. İsrail'in askeri müdahaleleri, bölgedeki tansiyonu zirveye çıkarırken, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırıları gerilimin bir bölgesel savaşa dönüşeceğine dair endişeleri artırdı.

Bu gelişmelerle birlikte, İngiliz basını da konuya dair ilginç analizler ve senaryolar ortaya koydu. Mirror gazetesi, İsrail’in ABD ve Batılı müttefiklerinden aldığı desteği vurgularken, olası bir küresel savaşta hangi ülkelerin hangi safta yer alabileceğine dair dikkat çeken iddialarda bulundu.

İSRAİL’İN BATILI DESTEKÇİLERİ

Mirror gazetesine göre, İsrail ABD başta olmak üzere güçlü müttefiklerle sıkı bağlar kurdu. ABD-İsrail ilişkilerinin temelinin eski ABD Başkanı Harry S. Truman’ın İsrail’i tanıma kararına kadar dayandığı hatırlatıldı.

Haberde, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin de İsrail'in yanında yer alacağı öngörülüyor. Bu öngörüler, ticari ve askeri bağların derinliğine dayandırılırken, Batılı ülkelerin İran konusunda İsrail’le ortak bir duruş sergilediği belirtiliyor.

İRAN’IN RUSYA, ÇİN VE TÜRKİYE İLE BAĞLANTILARI

Öte yandan, gazete İran’ın da İsrail’in Batılı ittifakına karşılık güçlü bir destek ağı kurduğunu iddia ediyor. Öte yandan, Rusya, Çin ve Türkiye ile kurulan bu ağ, Batı’nın İran’a uyguladığı yaptırımların etkisini hafifletmek için stratejik adımların bir sonucu olarak öne çıkıyor. Haberde, özellikle Çin’in enerji ihtiyacını karşılamak için İran ile anlaşmalar imzaladığı ve bu nedenle iki ülke arasında iş birliğinin arttığı vurgulandı.

TÜRKİYE'NİN POZİSYONU 'MERAK KONUSU'

Haberde, Türkiye’nin İran’ı desteklemesi olasılığına değinilse de, bu konuda detay verilmemesi dikkat çekti. Bununla birlikte, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzeleri alması nedeniyle NATO üyeliği tartışmalarının yaşandığı ve F-35 programından çıkarılması hatırlatılıyor. Gazete, bu gelişmeleri Türkiye’nin ekseni kaydığına dair tartışmaların bir yansıması olarak değerlendirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.