İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron: 'İsrail'e silah ihracatının durdurulması Hamas'ı güçlendirir'
Cameron, Gazze'deki sivil halkın korunması olmadan Refah'a yapılacak bir kara operasyonunu desteklemediğini vurguladı. Ancak İngiltere'nin İsrail'e silah sağlama konusunda ABD'den "tamamen farklı bir konumda" olduğunu belirtti. İsrail'e yapılan silah ihracatının yüzde 1'den daha azının İngiltere'den geldiğini ve bu silahların sıkı bir lisanslama sistemiyle kontrol edildiğini ifade etti. Cameron, BBC'ye verdiği demeçte, siyasi bir mesaj verme seçeneğinin olduğunu ancak bu adımın geçmişte İran'ın İsrail'e yönelik acımasız saldırılarına neden olduğunu da hatırlattı.
'REHİNE ANLAŞMASINI KABUL ETMEK DAHA İYİ BİR CEVAP'
Cameron, Hamas'ın İsrail ile bir rehine anlaşmasını kabul etmesinin daha iyi bir cevap olacağını söyledi ve silah ihracatına yönelik tüm yaklaşımı değiştirmenin Hamas'ı güçlendireceğini ve rehine anlaşması ihtimalini azaltacağını düşündüğünü belirtti. Bu açıklamalar, İngiltere'nin Orta Doğu'daki gerginliklerde nasıl bir rol oynayacağına dair uluslararası kamuoyunda yeni bir tartışma başlattı.
Cameron'un açıklamaları, İsrail'in Hamas'ı hedef alabilecek bir operasyon için uluslararası destek arayışında olduğu gergin bir dönemde geldi. Silah satışının durdurulması ve siyasi mesajların etkisi üzerine yapılan tartışmalar, Orta Doğu'daki tansiyonu yükseltirken, bölgedeki sorunları artırıcı bir faktör haline geliyor. İngiltere'nin tutumunun, bölgedeki çatışmaların barışçıl bir çözüm bulunması yolundaki çabaları etkileyebileceği de aktarıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.