İngiltere, Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye ediyor: Kıbrıs'a 700 asker konuşlandıracak

İngiltere, Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye ediyor: Kıbrıs'a 700 asker konuşlandıracak
İsrail’in Lübnan’a yönelik kapsamlı saldırıları sonrası ülkede büyük bir göç dalgası yaşanıyor. İngiliz hükümeti, Lübnan’daki vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçti. Bu kapsamda, Kıbrıs’a 700 asker gönderileceği açıklandı.

Son günlerde İsrail'in Hizbullah hedeflerine yönelik yoğun hava saldırıları, Lübnan'da binlerce insanın evlerini terk etmesine neden oldu. Güvenlik endişesi artarken, İngiliz yetkililer Lübnan’da yaşayan vatandaşlarını tahliye etmeyi planlıyor. BBC'nin haberine göre, İngiliz hükümeti aylardır bu olası tahliye operasyonu için hazırlık yapıyordu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı (FCDO), Lübnan’daki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri için çağrıda bulunmuştu.

thumbs-b-c-21c1dfc3aa4034f933069c181c510b85-2.jpg

ASKERİ PLANLAR GÜNDEMDE

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, İngiltere’nin Lübnan’daki mevcut krizi yakından takip ettiğini ve tahliye için Kıbrıs’a 700 asker gönderileceğini doğruladı. Healey, "İngiliz vatandaşlarının güvenliği bizim önceliğimiz, onlara Lübnan'ı derhal terk etmelerini öneriyoruz," dedi. İsrail-Hizbullah çatışmasının büyümesinden endişe duyup duymadığı sorulduğunda ise Healey, "Durumu yakından izliyoruz, tavsiyemizde bir değişiklik yok" diye ekledi.

thumbs-b-c-5d9fbd4400ad5a3f56eacff12c8e9ef1.jpg
İngiltere Savunma Bakanı John Healey

İngiltere'nin Kıbrıs'taki Akrotiri Hava Üssü’ne ek olarak, Doğu Akdeniz'de HMS Duncan ve RFA Mounts Bay isimli iki gemisi bulunuyor. Bu donanma gemileri, 2006 yılında Lübnan’daki savaştan İngiliz vatandaşlarını tahliye etmek için kullanılmıştı. Üst düzey askeri kaynaklar, İngiltere’nin gelecekteki adımlarının Lübnan’daki havaalanının açık kalmasına ve Hizbullah-İsrail çatışmalarının seyrine bağlı olduğunu vurguluyor.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ

İsrail ile İran destekli Hizbullah arasındaki çatışmalar hız kesmeden devam ederken, Lübnan’da yaklaşık 10 bin İngiliz vatandaşının bulunduğu belirtiliyor. Çatışmaların daha da yayılması ve bölgenin topyekûn bir savaşa sürüklenme ihtimali, uluslararası alanda ciddi endişelere neden oluyor.

Lübnan resmi haber ajansı NNA, İsrail’in son bir yılda gerçekleştirdiği en büyük hava saldırılarından birinde aralarında çocuklar ve sağlık ekiplerinin de bulunduğu 492 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1645 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail ordusu, Lübnan’daki 300 Hizbullah hedefini vurduğunu ve bu saldırıların Korgeneral Herzi Halevi’nin onayıyla yapıldığını duyurdu.

NETANYAHU’DAN MESAJ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan halkına yönelik bir video mesaj yayınlayarak, "Savaşımız sizinle değil, Hizbullah’la. Hizbullah, sizi uzun zamandır canlı kalkan olarak kullanıyor," dedi. Netanyahu’nun bu açıklamaları, Lübnan’da gerilimin tırmanmaya devam ettiğini gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.