İngiltere'de sigara yasağı: O yıldan sonra doğanlar alamayacak!

İngiltere'de sigara yasağı: O yıldan sonra doğanlar alamayacak!
İngiltere’de sigarasız jenerasyon yasası parlamento onayını aldı. Bu yasa ile 15 yaşına giren çocuklar, hayatları boyunca sigara alamayacak.

İngiltere’de yeni neslin hayat boyu sigaraya erişimini engelleyecek tasarı yasalaştı.
Böylece “sigarasız nesil” yaratma girişimi kapsamında, 1 Ocak 2009’dan sonra doğanlara sigara satışı resmen yasaklandı. Yasağa rağmen satış tespit edilen işletmelere ise para cezası kesilecek.

İngiltere Sağlık Bakanı Victoria Atkins, yasa ile binlerce hayat kurtarılacağı gibi İngiltere’deki sağlık sistem üzerindeki yoğunluğun azalacağını belirtti.
Atkins, “Gerçek şu ki tütün kullanımının güvenli bir seviyesi yok. Gerçekten çok zararlı ve bu nedenle gelecek nesilleri korumak için bu adımı atıyoruz” dedi.

SİGARA SATIŞI YAPAN İŞLETMELERE PARA CEZASI

Yasa ile sahada kontrol yapacak yetkililere, çocuklara tütün ya da elektronik sigara sattığı tespit edilen marketlere anında 100 sterlin ceza kesme yetkisi tanınıyor. Bu cezalardan elde edilecek gelir, yasanın işlerliğini sıkılaştırmak için kullanılacak.


YASAKTAN NÜFUSUN NE KADARI ETKİKENECEK?

Sky News'te yer alan habere göre, Ulusal İstatistik Ofisi'ne (ONS) göre, 2022 yılında yetişkin Birleşik Krallık nüfusunun yüzde 12,9'u (6,4 milyon kişi) sigara içiyordu.

ONS nüfus tahminlerine göre Birleşik Krallık nüfusunun yüzde 21'inin şu anda yaşları nedeniyle sigara satın almasına izin verilmiyor.

Satış yaşının 2027'de 19'a çıkacağı varsayılırsa, yasak kapsamındaki nüfus oranının 2035'te yüzde 30'a, 2044'te yüzde 40'a, 2053'te ise yüzde 50'ye ulaşması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.