İngiltere'den İsrail'e silah satışında kısıtlama

İngiltere'den İsrail'e silah satışında kısıtlama
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, uluslararası insancıl hukukun ihlali riskini gerekçe göstererek İsrail'e silah ihracatlarını askıya aldığını açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İngiltere'nin İsrail'e sağladığı bazı silah ihracat lisanslarını askıya alacağını duyurdu. Lammy, bu kararın, İngiltere'nin silah ihracat lisanslarının uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesi riskini taşıması üzerine alındığını belirtti. Yaklaşık 350 lisansın 30'unun askıya alınacağı ifade edildi.

"BU GENEL BİR YASAK DEĞİL"

Lammy, bu adımın genel bir yasak ya da silah ambargosu olmadığını, daha çok mevcut çatışma koşulları nedeniyle bir değerlendirme olduğunu vurguladı. İngiltere'nin, İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal edip etmediği konusunda hakemlik yapmadığını ve bu kararın gelecekte yapılacak mahkeme değerlendirmelerini etkilemeyeceğini belirtti.

"İSRAİL'İN SAVAŞ SUÇLARINA ORTAK OLMAK"

İngiltere, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından silah satış lisanslarını sonlandırmaması nedeniyle hem iç kamuoyundan hem de uluslararası toplumdan eleştiriler almıştı. İnsan hakları örgütleri, İngiltere'nin bu tavrını "İsrail'in savaş suçlarına ortak olmak" olarak değerlendirmişti. İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e yönelik 100'den fazla ihracat lisansı onaylanmış durumda. Mayıs itibarıyla, İsrail'e yönelik mevcut silah ve askeri teçhizat lisanslarının sayısı 345 olarak belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.