İran Cumhurbaşkanı: ABD ve Avrupa, Haniye suikastına yanıt verilmemesi karşılığında ateşkes sözü verdi

İran Cumhurbaşkanı: ABD ve Avrupa, Haniye suikastına yanıt verilmemesi karşılığında ateşkes sözü verdi
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran'ın, İsmail Haniye suikastına misilleme yapmaması karşılığında ABD ve Avrupa'dan ateşkes sözü aldıklarını ancak bunun bir yalan olduğunu söyledi.

Pezeşkiyan, dün akşam düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında konuştu. Toplantının içeriğini İran Devlet Televizyonu paylaştı. İsrail'in Gazze'nin yanı sıra Lübnan'da ve bölgedeki saldırganlığına ve Batı'dan aldığı desteğe değinen Pezeşkiyan, "Siyonist rejimin suçları kabul edilemez ve cevapsız kalmayacak." dedi.

Hamas Lideri İsmail Haniye, 31 Temmuz'da İsrail saldırısı sonucu İran'ın başkenti Tahran'da öldürüldü. Aradan geçen 2 ayda İran'dan bir "intikam" saldırısı gelmedi. Tahran'ın, Gazze'de İsrail saldırılarının kalıcı olarak durdurulması karşılığında saldırı niyetinden vazgeçeceğine dair iddialar ortaya atılmış, Tahran yönetimi ise "İsrail'in cezalandırılmasına dair alınan karar ile Gazze'de ateşkes çabalarının ayrı konular olduğunu ancak ateşkes sürecine zarar vermemeyi umduklarını" açıklamıştı.

İsrail, saldırılarını yoğunlaştırdığı Lübnan'da, bu defa Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı öldürdü. 27 Eylül Cuma günü gerçekleştirilen saldırının ardından İran Lideri Ali Hamaney, Nasrallah'ın "kanının yerde kalmayacağı" açıklamasını yaptı ve ülkede 5 gün yas ilan edildi.

ABD VE AVRUPA, İRAN'A ATEŞKES SÖZÜ VERMİŞ

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, dün yapılan toplantıda, İsrail'in savaş faaliyetlerini eleştirirken, ABD ve Avrupa liderlerinin kendilerine verdiği sözü hatırlatarak, "Şehit Haniye suikastına İran'ın yanıt vermemesi karşılığında ateşkes sözü veren ABD ve Avrupa ülkelerinin liderlerinin iddiaları tamamen yalandı. Bu tür suçlulara bir şans vermek, onları daha fazla suç işlemeleri için cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır." ifadelerini kullandı.

İRANLILAR RAHATSIZ OLDU

İran Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları ülkede tartışmalara yol açarken gece saatlerinde İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi binasının önünde toplanan bir grup, bu açıklamalara karşı yetkililerden yanıt verilmesini talep etti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.