İsrail-Hizbullah gerilimi tırmanıyor: Ülkelerden vatandaşlarına 'Lübnan'ı terk edin' çağrısı

İsrail-Hizbullah gerilimi tırmanıyor: Ülkelerden vatandaşlarına 'Lübnan'ı terk edin' çağrısı
İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri'ne yapılan ve 12 kişinin öldüğü saldırı sonrası, İsrail kabinesi Hizbullah'a yönelik saldırılara onay verdi. Hizbullah lideri Nasrallah, "İsrail'e yıkıcı bir yanıt vereceklerini" açıkladı. Birçok ülke, savaş olasılığı nedeniyle vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri veya seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Dürzi kasabasına yapılan ve 12 kişinin öldüğü saldırı sonrası tansiyon yükseldi. İsrail kabinesi 27 Temmuz’daki saldırı hakkında doğrudan Hizbullah’ı sorumlu tutarken Hizbullah'a yönelik saldırılara onay verdi.

Hizbullah lideri Nasrallah ise tüm savaş planlarının hazır olduğunu belirterek, "İsrail'e hiç görmediği yıkıcı bir yanıt vereceklerini" söyledi.

Bu gelişmeler ışığında, İsrail'in Lübnan'a yönelik muhtemel saldırısı öncesinde birçok ülke vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri veya bu ülkeye seyahat etmemeleri yönünde uyarıda bulundu.

Thumbs B C Aaeb0738Cbd6F69Bb52F63665B9B8Bc0

BEYRUT HAVALİMANI’NDA UÇUŞ TRAFİĞİ DURDU

İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik olası saldırı tehdidi nedeniyle Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'ndaki gidiş ve geliş uçak seferlerinin de askıya alındığı açıklandı.

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'ndaki gidiş ve geliş uçuş bilgi ekranında 28 Temmuz akşamından başlayıp şu ana kadar devam eden tüm uçuşların askıya alındığı görüldü. Havalimanı internet sitesinden verilen uçuş bilgilerine göre, Beyrut'tan dünyanın çeşitli noktalarına giden ve gelen tüm uçuşlar için 'iptal' ya da 'ertelendi' yazıldı.

AVRUPA ÜLKELERİNDEN PEŞ PEŞE ÇAĞRI

Avustralya: Avustralya hükümeti, vatandaşlarına daha önce yayımlanan ve mevcut gelişmeler ışığında güncellenen Lübnan’a seyahat etmeme çağrısını yineledi. Hükümetin açıklamasında, “Güvenlik durumunun istikrarsızlığı ve daha da kötüleşme riski nedeniyle Lübnan’a seyahat etmemenizi tavsiye ediyoruz. Lübnan’daki Avustralyalılar, ticari uçuşlar devam ederken derhal ülkeyi terk etmelidir.” ifadeleri kullanıldı.

Norveç: Norveç’in Beyrut Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Norveç vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısında bulundu. Paylaşımda, “Durumun daha da kötüye gitmesi halinde Lübnan dışına seyahat seçenekleri sınırlı hale gelebilir.” uyarısında bulunuldu.

Almanya: Almanya da Lübnan’a seyahat uyarısını güncelledi. Alman vatandaşlarına acilen Lübnan’dan ayrılmaları çağrısı yapıldı. Açıklamada, “Durumun daha da şiddetlenmesi ve çatışmanın genişlemesi göz ardı edilemez.” ifadesi kullanıldı.

İngiltere: İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Ekim 2023’te vatandaşlarına yaptığı ülkeyi terk etme tavsiyesinin geçerliliğini koruduğunu belirtti. Bakanlık, “İsrail ile Lübnan Hizbullah’ı arasındaki çatışmalar nedeniyle Lübnan’a tüm seyahatlere karşı uyarıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Belçika: Belçika Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki son gelişmeler ışığında Lübnan’a tüm seyahatlerin iptal edilmesini ve Belçika vatandaşlarının Lübnan’ı terk etmelerini önerdi.

Fransa: Fransa Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, Fransız vatandaşlarının Lübnan’a seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu.

İsveç: İsveç Dışişleri Bakanlığı, “Lübnan’daki durum tehlikeli ve öngörülemez, bu nedenle İsveç vatandaşlarının ülkeyi terk etmesini tavsiye ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Danimarka: Danimarka Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının Lübnan’a yapacakları seyahatleri durdurmasını ve ülkeyi terk etmelerini istedi.

Hollanda: Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’a seyahatten kaçınılması ve bu ülkedekilerin acilen ayrılmaları yönünde uyarıda bulundu. “Lübnan için seyahat tavsiyesinin renk kodu kırmızıdır. Durumunuz ne olursa olsun oraya seyahat etmeyin.” ifadeleri yer aldı.

İrlanda: İrlanda, Lübnan’a yönelik seyahat uyarısını güncelleyerek, vatandaşlarına “ülkeyi terk etme ve bu ülkeye seyahatlerini iptal etme” çağrısı yaptı. “Bakanlık, tüm İrlanda vatandaşlarına imkan varken ticari seferlerle ülkeden ayrılmayı şiddetle tavsiye ediyor.” ifadesi kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.