İsrail UNRWA iddialarına kanıt sunamadı

İsrail UNRWA iddialarına kanıt sunamadı
Bağımsız İnceleme Grubu, İsrail'in, BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) "terör bağlantısı" olduğuna yönelik iddialarına kanıt sunamadığını açıkladı.

İsrail'in bazı BM çalışanlarının 7 Ekim saldırısına katıldıklarını öne sürmesinin ardından açılan bağımsız soruşturma tamamlandı. Eski Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna başkanlığında yürütülen soruşturma, İsrail'in UNRWA çalışanlarına yönelik iddialarına yanıt sunamadığını ortaya koydu. 

 Colonna raporunda, UNRWA'nın BM'nin tarafsızlık ilkesini korumak için "sağlam" prosedürlere sahip olduğu ve ajansın Gazze'de çalışan yaklaşık 13.000 kişi de dahil olmak üzere, 32.000 çalışanı için ev sahipliği yapan ülkelerle rutin olarak personel listelerini paylaştığı belirtildi.

EuroNews'un haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın, 2024 Mart'ına kadar personel listelerinde Filistinlilerin kimlik numaralarını paylaşmayacağını belirtmesi de raporda yer aldı.

'YERİ DOLDURULAMAZ VE VAZGEÇİLMEZ'

Raporda, siyasi görüşlerini açıkça ifade eden personel dahil, tarafsızlık politikasının uygulanmasında bazı ciddi eksiklikler tespit edildiği vurgulandı.

Fakat, UNRWA'nın Filistinliler için "yeri doldurulamaz ve vazgeçilmez" olduğu, özellikle siyasi çözümün yokluğunda hayat kurtarıcı insani yardım ve temel hizmetler sağladığı belirtildi.

UNRWA NEDİR?

UNRWA, BM'nin Yakın Doğu'daki Filistinli mültecilere yardım kuruluşudur.

Kuruluş Gazze, Doğu Kudüs, Batı Şeria, Lübnan, Suriye ve Ürdün'deki milyonlarca Filistinli mülteci için okul, sosyal hizmetler ve sağlık merkezleri işletiyor ve bölgeye gıda yardımı yapıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.