İsrail'in akılalmaz 'sığınmacı' projesi: 'Gazze'de savaş, oturum hakkı al'

İsrail'in akılalmaz 'sığınmacı' projesi: 'Gazze'de savaş, oturum hakkı al'
Filistin topraklarında soykırım savaşı devam eden İsrail'in, Afrika'dan iltica başvurusu yapan sığınmacıların başvurularını Gazze'de savaşmaya gitmeleri karşılığında kabul ettiği iddia edildi.

İsrail merkezli Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail, ordunun asker ihtiyacını karşılamak için ülkeye iltica başvurusu yapan Afrikalıları kullanıyor. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen güvenlik yetkilileri, söz konusu projenin ordunun hukuk danışmanlarıyla birlikte yürütüldüğünü aktardı. Yetkililer, İsrail içinde de uygulamanın eleştirildiğini ve konunun "çok sorunlu" olduğunu kaydetti.

Yetkililer, Gazze’ye saldırılara yardım eden sığınmacılara statü verilmesi konusunda bazı talepler olduğunu ancak şu ana kadar "hiçbirine herhangi bir statü verilmediğini" belirtti.

Haberde çok sayıda sığınmacının 7 Ekim 2023'te İsrail'in soykırım savaşı başladıktan sonra tarım işlerinde ve sivil komuta merkezlerinde gönüllü olarak çalışmaya başladığı belirtilirken, "İsrail ordu yetkililerinin, söz konusu sığınmacıların ülkede kalıcı statü elde etme arzularını Gazze’de savaştırmak için bir teşvik unsuru olarak kullanabileceklerini fark ettikleri" vurgulandı.

Haaretz’e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir sığınmacı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının başladığı günlerde "kendisini polis memuru olarak tanıtan biri tarafından hiçbir açıklama yapılmadan güvenlik merkezine çağırıldığı bir telefon aldığını" belirtti.

Yetkilinin kendisini, sığınmacıları orduya almakla görevli bir güvenlik yetkilisi olarak tanıttığını söyleyen A, “orduya katılacak özel insanlar aradıklarını, İsrail için bir ölüm kalım savaşı yürüttüklerini” söylediklerini ifade etti.

SOYKIRIM İÇİN ÖNCE EĞİTİM SONRA OTURUM HAKKI

Afrikalı sığınmacı, söz konusu yetkilinin kendisine, "Gazze’de savaşması halinde İsrail’de oturum statüsü alabileceğini” söylediğinin altını çizdi ve söz konusu yetkilinin, orduyla Gazze’ye gitmeden önce diğer sığınmacılarla birlikte iki haftalık bir eğitim sürecine tabi tutulacağını belirttiğini aktardı.

Haaretz'in haberinde, İsrail İçişleri Bakanlığı'nın, İsrail okullarında eğitim gören sığınmacıların çocuklarını orduya alma olasılığını araştırdığı da yer aldı.

İsrail’de şu an çoğu genç erkek olmak üzere yaklaşık 30 bin Afrikalı sığınmacı bulunuyor. Bunların yaklaşık 3 bin 500’ünü, İsrail makamlarının iltica başvurularını işleme koymadığı veya karara bağlamadığı ve mahkeme tarafından geçici statü verilen Sudan vatandaşları oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.