İsviçre'nin güvenlik politikası raporu tarafsızlık tartışmalarına yol açtı
İsviçre Federal Savunma, Sivil Koruma ve Spor Bakanlığı (DDPS) tarafından oluşturulan güvenlik politikasına ilişkin inceleme komisyonu, ülkenin savunma politikasıyla ilgili önemli önerilerde bulundu. Rapor, İsviçre'nin Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile işbirliğini geliştirmeyi ve savunma kapasitesini artırmayı önerdi. Ancak, bu öneriler İsviçre'nin uzun yıllardır uyguladığı "tarafsızlık politikası" üzerinde tartışmalara yol açtı.
7 ANA DALDA DEĞERLENDİRME YAPILDI
DDPS'nin bir yıl önce oluşturduğu komisyon, İsviçre'nin gelecekteki güvenlik politikasını yönlendirecek 100'den fazla öneri sunarak, 7 ana alanda değerlendirmelerde bulundu. Rapor, Avrupa'daki güvenlik durumunun kötüleştiğine ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırılarının bu durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti. Güvenlik politikası araçlarının koordinasyonu, askeri ve sivil savunmanın etkileşimi, ekonomi ve idarenin dayanıklılığı gibi konular raporda ele alındı.
Raporda, dezenformasyon ve nüfuz etme faaliyetleriyle mücadelenin önemine vurgu yapıldı ve savunma bütçesinin 2030 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1'ine çıkarılması tavsiye edildi. İsviçre'nin silah endüstrisinin güçlendirilmesi ve AB ile NATO işbirliğine daha fazla odaklanılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, uluslararası silah kontrolü ve yeni teknolojilerin düzenlenmesi konularında diplomatik işbirliğinin pekiştirilmesi gerektiği ifade edildi.
TARAFSIZLIK POLİTİKASINDA ESNEKLİK VE REVİZE TALEBİ
Tarafsızlık politikasının revize edilmesi ve daha esnek uygulanması gerektiği raporda vurgulandı. Komisyonun çoğunluğu, tarafsızlık politikasının Birleşmiş Milletler Şartı ile uyumlaştırılmasını ve saldırgan ile mağdur arasındaki ayrımın daha çok dikkate alınmasını önerdi.
Raporda ayrıca, İsviçre'nin silah ihracatına yönelik yeniden ihracat yasağının kaldırılması önerisi de yer aldı. Bu öneri, özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından İsviçre'nin tarafsızlık politikasıyla ilgili eleştirilere neden oldu. İsviçre, silahlarını satın alan ülkelerin, onları yeniden ihraç etmek için izin istemesini şart koşuyor ve AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının bir kısmını kabul etmişti. Ancak, İsviçre hükümeti, Avrupa ülkelerinin İsviçre yapımı mühimmatın Ukrayna'ya yeniden ihraç edilmesi yönündeki taleplerini reddetti.
İsviçre'nin silah ihracatının geçen yıl yüzde 27 düşerek 700 milyon İsviçre frangının altına gerilediği biliniyor.
Komisyonun önerileri, Devlet Güvenlik Politikası Sekreterliği'nin (SEPOS) liderliğinde 2025 Güvenlik Politikası Stratejisi çalışmalarına entegre edilecek. Rapora ve tavsiyelere kamuoyunun erişimi açık olacak ve tartışmalara katkıda bulunması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.