Kamboçya, Çin destekli deniz üssünün "Çin için yapılmadığını" açıkladı

Kamboçya, Çin destekli deniz üssünün "Çin için yapılmadığını" açıkladı
Kamboçya Başbakan Yardımcısı Sun Chanthol, Ream Deniz Üssü'nün inşasının ardından, bu üssün sadece Kamboçya'nın ulusal savunması için var olduğunu belirtti ve ABD'nin de üsse demir atabileceğini ifade etti.

Kamboçya Başbakan Yardımcısı Sun Chanthol, Washington'da düzenlenen bir etkinlikte, Çin’in mali desteğiyle inşa edilen Ream Deniz Üssü’nün “Çin için yapılmadığını” vurguladı. Sun, bu üssün yalnızca Kamboçya’nın ulusal savunmasına hizmet edeceğini ve her donanmanın insani yardım veya ortak askeri tatbikat gibi sebeplerle bu üsse demir atabileceğini ifade etti.

ABD'NİN ÜSSE DEMİR ATMASI

Sun Chanthol, ABD Deniz Kuvvetleri gemilerinin de Ream Deniz Üssü'ne demir atabileceğini belirtti. Ancak, "sığ sulara sıkışma tehlikesi" nedeniyle, ABD donanmasının küçük gemilerle üssü ziyaret etmesi gerektiğini tavsiye etti.

PROJENİN ŞEFFAFLIĞI ÜZERİNE TARTIŞMALAR

Ream Deniz Üssü’nün temel atma töreni, 8 Haziran 2022’de Kamboçya'nın eski Savunma Bakanı Tea Banh ve diğer yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilmişti. O tarihten bu yana, ABD, projenin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini öne sürerek, bu projenin bölgede kritik bir askeri üs sağlaması gerekçesiyle itirazda bulunmuştu.

ÇİN’İN DENİZ AŞIRI ASKERİ AĞI KURMA ÇABALARI

Ream, Tayland Körfezi kıyısında yer alıyor ve stratejik bir konumda bulunarak, Çin'in Güney Çin Denizi’nde Filipinler, Malezya, Vietnam ve Brunei Sultanlığı ile yaşadığı egemenlik ihtilaflarına yakınlığıyla dikkat çekiyor. Çin’in deniz aşırı askeri ağı kurma çabaları ve bu bağlamda Kamboçya ile olan ilişkileri de uluslararası arenada merakla izleniyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.