Kıbrıs, ABD'nin yanlı tutumundan rahatsız: Tehditlere karşı her zaman hazırız

Kıbrıs, ABD'nin yanlı tutumundan rahatsız: Tehditlere karşı her zaman hazırız
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ABD ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında imzalanan savunma işbirliği anlaşmasına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kıbrıs meselesinde artık açık bir taraf olarak gördüğümüz ABD’yi tarafgir tutumuna son vermeye davet ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

ABD ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), bölgesel insani krizler ve güvenlik endişeleri kapsamında yeni bir savunma işbirliği çerçeve anlaşması imzaladı. ABD 2022 yılında GKRY'ye uyguladığı silah ambargosu kaldırmıştı.

LİMAN ZİYARETLERİ, ORTAKLIKLAR, SAVUNMA ANLAŞMALARI...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), iki ülke arasındaki savunma anlaşmasını, ABD'nin Doğu Akdeniz'de taraf tuttuğu gerekçesiyle eleştirdi. Bakanlık yazılı açıklamasında, "ABD Donanmasına ait savaş gemilerinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne gerçekleştirdiği 'liman ziyaretleri', iki taraf arasındaki 'stratejik ortaklığın' ileriye götürülmesi yönünde atılan adımlar ve ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararının her yıl yenilenmesi, özellikle son dönemde ABD’nin Rum tarafına verdiği yanlı desteğin somut göstergeleridir." dendi.

'DENGELERİ BOZAR'

ABD'nin tüm risklere rağmen Doğu Akdeniz'de GKRY'ye destek vermeyi tercih ettiği söylenen açıklamada, "Bu tehlikeli desteğin özellikle Kıbrıs’ın da bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesinde, tüm dengeleri bozma pahasına doğurabileceği tehlikeler tarafımızca birçok kez ortaya konmuştur." ifadelerine yer verildi.

'ANAVATAN TÜRKİYE İLE HER TEHLİKEYE HAZIRIZ'

Bakanlık, "Kıbrıs meselesinde artık açık bir taraf olarak gördüğümüz ABD’yi sağduyu ile hareket etmeye; bölgedeki hassas dengeleri değiştirme çabalarına son vermeye ve Kıbrıs konusundaki tarafgir tutumunu sona erdirmeye davet ediyoruz. Tüm bu gelişmeler karşısında Kıbrıs Türk halkı aleyhinde oluşabilecek bir tehdit unsuruna karşı her daim hazırlıklı olduğumuzu ve Anavatan Türkiye ile birlikte gerekli görülebilecek adımları atma hakkımızı saklı tuttuğumuzu da ifade etmek isteriz." uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.