Kuzey Kutbu'nda 'cıva bombası' riski büyüyor: 2050'ye kadar milyonlarca insanı etkileyebilir

Kuzey Kutbu'nda 'cıva bombası' riski büyüyor: 2050'ye kadar milyonlarca insanı etkileyebilir
Kuzey Kutbu'nda bulunan cıva rezervlerinin tehlikeli seviyelere ulaştığı ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle donmuş topraktan suya karışmaya başladığı bildirildi. Uzmanlar, insan sağlığı için oldukça zehirli bu metalin, önümüzdeki 30 yıl içinde bölgedeki 5 milyon kişinin sağlığını tehdit edebileceğini belirtti.

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden (USC) araştırmacılar tarafından yayımlanan yeni bir çalışma, Kuzey Kutbu'ndaki cıva kirliliğini detaylı bir şekilde ortaya koydu.

USC Dornsife'da Dünya Bilimleri ve Çevre Çalışmaları profesörü Josh West, "Kuzey Kutbu'nda patlamayı bekleyen dev bir cıva bombası olabilir" diyerek 2050'ye kadar 5 milyonlarca kişinin tehdit altında kalabileceğini bildirdi.

Thumbs B C Fe054C75E18Cb58Aab18D662300932A0

2050’YE KADAR 5 MİLYON KİŞİ TEHDİT ALTINDA

2050 yılına kadar donmuş toprağın tamamen çözünmesi bekleniyor, bu da Kuzey Kutbu'nda yaşayan 5 milyon insan için büyük bir çevre ve sağlık riskinin oluşacağı anlamına geliyor. İçme suyu yoluyla cıva tüketme riski düşük olsa da, pek çok insan beslenme yoluyla bir miktar cıvaya maruz kalıyor.

Araştırmacılar, cıva rezervlerindeki miktarın tahmin edilmesine yönelik çalışmalar yapıyor. Farklı toprak türlerinde değişik miktarda cıvanın biriktiğini belirleyen doktora adayı Isabel Smith, "Tüm faktörleri hesaba katarak, önümüzdeki birkaç on yıl içinde donmuş toprak eridikçe salınabilecek toplam cıvanın daha doğru bir tahminini elde edebiliriz" diyor.

KUZEY KUTBU’NDA NEDEN CIVA BULUNUYOR?

Atmosfer dolaşımı sırasında cıva, daha yüksek enlemlere doğru hareket etme eğiliminde oluyor. Bu durum ise, Kuzey Kutbu'nda cıvanın birikmesine neden oluyor. Cıva, burada bitkiler tarafından emilir ve ölü bitkilerle toprağın bir parçası haline gelir.

Binlerce yıldır donmuş halde kalan toprak, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle çözülür ve daha önce birikmiş olan cıva ortaya çıkar. Önceki araştırmalar, cıvanın en çok Kuzey Kutbu'nda bulunduğunu gösterdi. Ancak, Kuzey Kutbu'nun küresel ortalamadan dört kat daha hızlı ısınmasının, donmuş toprakta biriken zehirli metalin serbest kalmasına neden olduğu ortaya çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.