Macaristan tartışmaların odağında: Rus vatandaşlarına 'vize programı' AB'de gerilimi tırmandırdı

Macaristan tartışmaların odağında: Rus vatandaşlarına 'vize programı' AB'de gerilimi tırmandırdı
Rus ve Belarus vatandaşlarının da dahil edildiği bir vize programı, AB ile Macaristan arasında yeni bir gerilim kaynağı haline geldi. Avrupa Komisyonu, güvenlik endişelerini dile getirirken, Macaristan hükümeti ise ekonomik gerekçeleri savunuyor. Tartışmalar, casusluk ve yaptırımların delinmesi iddialarıyla daha da alevlendi.

Macaristan’ın Temmuz ayında başlattığı ve başlangıçta sadece Ukrayna ve Sırbistan vatandaşlarını kapsayan Ulusal Kart programı, Rusya ve Belarus vatandaşlarını da içine alacak şekilde genişletildi. Programa katılanlara, "aile birleşimi" ve "çalışma izni" gibi imkanlar sunuluyor. İki yıllık ilk aşamadan sonra, bu süre üç yıl daha uzatılabiliyor, böylece uzun süreli ikamet fırsatı sağlanıyor.

GÜVENLİK ENDİŞELERİ ARTIYOR

Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Rus ve Belarus vatandaşlarının bu programa dahil edilmesinin "ciddi güvenlik tehditleri" yaratabileceğini belirtti. "Schengen Bölgesi'nin güvenliği" için potansiyel riskler taşıyan bu uygulamanın, casusluk ve siber saldırı tehlikelerini artırabileceği kaygısı dile getirildi. Johansson, Rusya ve Belarus gibi "düşman" ülkelerle ekonomik ilişkilerin güvenlik risklerini aşamayacağını ifade etti.

MACARİSTAN SAVUNMASINI SÜRDÜRÜYOR

Macaristan hükümeti ise Ulusal Kart uygulamasının işgücü açığını kapatma amacı taşıdığını savunuyor. Euronews'ün haberine göre, Macaristan'ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Janos Boka, programın tamamen AB yasalarına uygun olduğunu ve vize gereksinimlerini değiştirmediğini belirtti. "Ulusal güvenlik açısından bir tehdit söz konusu değil" diyen Boka, AB içindeki "siyasi histeriyi" eleştirerek, bu sürecin ekonomik bir ihtiyaçtan kaynaklandığını vurguladı.

BALTIK ÜLKELERİ UYARDI

Öte yandan, Baltık ve İskandinav ülkeleri, Macaristan’ın bu kararının "ciddi bir güvenlik riski" taşıdığı yönünde ortak bir uyarı mektubu kaleme aldı. AB içerisinde bu konudaki endişeler artarken, Brüksel ve Budapeşte arasındaki gerilim de giderek tırmanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.