Meksika'da tarihi seçim: Claudia Sheinbaum ülkenin ilk kadın devlet başkanı oldu!

Meksika'da tarihi seçim: Claudia Sheinbaum ülkenin ilk kadın devlet başkanı oldu!
Meksika, pazar günü yapılan yerel ve devlet başkanlığı seçimlerinde, ülkenin ilk kadın devlet başkanını seçerek tarihi bir adım attı. İktidar partisi Morena'nın adayı Claudia Sheinbaum, seçimlerde ezici bir zafer elde etti.

Eski Mexico City belediye başkanı Claudia Sheinbaum, seçim komisyonu tarafından yapılan hızlı sayım sonuçlarına göre, oyların yüzde 58,3'ünü alarak Meksika'nın ilk kadın devlet başkanı oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre sandıkların yüzde 5'i sayıldığında, Sheinbaum yüzde 59 oy alırken, rakibi Gálvez yüzde 30'da kaldı.

EN KANLI SEÇİM SÜRECİ

Reuters'ın haberine göre, Meksika'daki seçimler, ülke tarihinin en kanlı seçimlerinden biri olarak anıldı.

Seçim sürecinde 20'den fazla aday saldırılarda hayatını kaybetti ve toplamda 38 siyasetçi suikast sonucu öldürüldü. Pazar günü yapılan oylama sırasında da Puebla eyaletinde iki kişi hayatını kaybetti.

KADIN HAKLARI VE SİYASİ İLERLEME

Sheinbaum'un zaferi, ataerkil kültürüyle bilinen ve dünyanın en büyük ikinci Katolik nüfusuna sahip Meksika için önemli bir adım olarak görülüyor.

Ülkede kadınlar, yıllardır geleneksel değerlere ve rollere karşı mücadele ediyor. Sheinbaum’un zaferi, kadınların toplumsal ve siyasi hayatta daha fazla yer alması adına umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

YENİ BAŞKANIN GÜNDEMİ 

Eylül ayında göreve başlayacak olan Sheinbaum, ekonomideki bütçe açığı, ABD'ye giden göçmenlerin Meksika'dan geçişi ve ABD ile uyuşturucu kaçakçılığına karşı yapılacak işbirliği gibi konularla ilgilenecek.

GELECEKTEKİ DİPLOMATİK İLİŞKİLER

Donald Trump'ın yeniden başkan seçilmesi halinde, Meksika ile ABD arasındaki siyasi ilişkilerin yeniden sertleşmesi bekleniyor.

Bu durum, Sheinbaum’un başkanlığı döneminde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin nasıl şekilleneceği konusunda önemli bir belirleyici olabilir.

Claudia Sheinbaum’un Meksika’nın ilk kadın devlet başkanı olarak seçilmesi, ülke için tarihi bir dönüm noktası ve toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda önemli bir ilerleme olarak kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.