Merapi Yanardağı’nda patlama tehlikesi: Alarm seviyesi 3’e yükseltildi

Merapi Yanardağı’nda patlama tehlikesi: Alarm seviyesi 3’e yükseltildi
Endonezya'nın Java Adası’nda bulunan Merapi Yanardağı, lav akıntılarıyla birlikte yeniden aktif hale geldi. Bölgedeki alarm seviyesi 3’e çıkarılırken, yetkililer bölge sakinlerine tehlikeli alanlardan uzak durmaları yönünde uyarılarda bulundu.

Endonezya’nın Java Adası’nda sık sık faaliyete geçen Merapi Yanardağı, bir kez daha lav püskürtmeye başlayarak bölgedeki alarm seviyesinin yükselmesine neden oldu. Jakarta Globe’un haberine göre, Merapi’nin yeni patlaması, yerel halk için büyük bir tehlike oluşturuyor.

LAV AKINTILARI 1500 METREYE ULAŞABİLİR

Jeolojik Afet Teknolojisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Agus Budi Santoso, yaptığı açıklamada, “Lav akıntıları maksimum 1500 metreye ulaşabilir” diyerek, bölgedeki tehlikenin boyutlarına dikkat çekti.

Yetkililer, lavların yayılma olasılığı olan vadiler ve yasaklı bölgelerden uzak durulmasını önerirken, tehlike altındaki yerleşim yerlerinde yaşayanların dikkatli olması gerektiğini belirttiler.

2278749.jpg

GEÇMİŞTE BÜYÜK FELAKETLER YAŞANDI

Merapi Yanardağı, geçmişte de birçok yıkıcı patlamaya sahne olmuştu. 2010 yılındaki patlamada 347 kişi hayatını kaybederken, 20 bin kişi bölgeden tahliye edilmişti.

2278747.jpg

PASİFİK ATEŞ ÇEMBERİ'NİN TEHLİKELİ BÖLGESİ

Endonezya, dünyadaki en yoğun deprem ve volkan faaliyetlerinin yaşandığı "Pasifik Ateş Çemberi" kuşağında yer alıyor. 130 aktif yanardağ bulunan ülkede Merapi, bunların en hareketlilerinden biri olarak öne çıkıyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.